SiolNET. Posel danes Novice
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Območje evra lani s 6,8-odstotnim padcem BDP

0,06

termometer

Audi - prihodnost in proizvodnja |  | Foto: Audi
Foto: Audi

Območje evra je lani po sezonsko prilagojenih podatkih beležilo 6,8-odstotni padec bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko je ta v EU upadel za 6,4 odstotka, kaže danes objavljena prva ocena Eurostata, ki je narejena na podlagi še nepopolnih podatkov in bo v prihodnje še popravljena. Ocene Sloveniji še ne vsebuje. V lanskem zadnjem četrtletju je BDP po odboju v tretjem v obeh območjih zaradi ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 upadel.

V zadnjem trimesečju je na četrtletni ravni BDP v državah z evrom upadel za 0,7 odstotka, v EU pa za pol odstotka. Padci sledijo močnemu odboju v tretjem četrtletju, ko sta območje evra in EU beležila 12,4- oz. 11,5-odstotno rast. Ta je sledil drastičnemu upadu v drugem trimesečju, ko so v prvem valu epidemije po Evropi zaustavili javno življenje, navaja STA.

Medletno je bil padec BDP v zadnjem četrtletju v državah z evrom 5,1-odstoten, v uniji pa 4,8-odstoten, potem ko sta bili vrednosti v tretjem četrtletju za 4,3 oz. 4,2 odstotka manjši od tiste pred letom dni.

Padec manjši od pričakovanj

Padec v celotnem letu, ki ga je močno zaznamovala pandemija, je bil sicer manjši od pričakovanj Evropske komisije, ki je za območje evra nazadnje napovedala 7,8-odstotni padec.

Danes objavljena prva ocena je narejena na podlagi še nepopolnih podatkov in bo v prihodnje še popravljena. Tokratna ocena še ne vsebuje tudi Slovenije, saj bo prva ocena za lansko gibanje slovenskega BDP znana konec meseca.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin