Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 6. 2022,
12.16

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

4

Natisni članek

služba delovna mesta farmacevtska industrija Novartis

Sreda, 29. 6. 2022, 12.16

1 leto, 10 mesecev

Novartis ukinja 8.000 delovnih mest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

4

Novartis | Nekatera delovna mesta v Novartisu bodo prenesena na Češko in v Indijo, druga, ki bodo s prestrukturiranjem postala nepotrebna, pa bodo ukinjena. | Foto Reuters

Nekatera delovna mesta v Novartisu bodo prenesena na Češko in v Indijo, druga, ki bodo s prestrukturiranjem postala nepotrebna, pa bodo ukinjena.

Foto: Reuters

Švicarski farmacevtski velikan Novartis, pod okrilje katerega spada tudi slovenski Lek, v okviru obsežnega prestrukturiranja ukinja približno 8.000 delovnih mest po vsem svetu, kar je nekaj več kot sedem odstotkov njegove svetovne delovne sile. Po svetu trenutno zaposluje okoli 108 tisoč ljudi.

Novartis je načrt prestrukturiranja predstavil aprila. V okviru prestrukturiranja želi podjetje poenostaviti svojo strukturo in med drugim združiti onkološke in druge farmacevtske dejavnosti v en oddelek.

V torek zvečer so potrdili, da bo v okviru prestrukturiranja ukinil več tisoč delovnih mest. Sprva ni bilo navedenih številk o odpuščanju, vendar so švicarski mediji med drugim poročali, da namerava podjetje v Švici ukiniti 1.400 delovnih mest - približno 12 odstotkov vseh zaposlenih v državi.

Vodja Novartisa Vas Narasimhan je v elektronskem sporočilu zaposlenim pojasnil novo strukturo podjetja, ki bo po njegovih besedah "vitkejša in preprostejša". Vendar bo to "žal pomenilo odpuščanje", je zapisal po poročanju časopisa Tages-Anzeiger.

Nekatera delovna mesta bodo prenesena na Češko in v Indijo, druga, ki bodo s prestrukturiranjem postala nepotrebna, pa bodo ukinjena.

Novartisov tiskovni predstavnik je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil, da namerava družba "racionalizirati globalne funkcije", ter dodal, da bodo ukinili delovna mesta na področju financ, pravnih storitev in komunikacij.

"Zavedamo se vpliva, ki ga bodo te spremembe imele na naše zaposlene," je dejal in obljubil, da bo podjetje "zagotovilo, da bo izpolnilo vse zahteve za posvetovanje z zaposlenimi, po potrebi prek predstavniških organov, ter zagotovilo podporo pri nadomestni zaposlitvi in poklicnem svetovanju tistim, ki jih bodo spremembe prizadele".

Podjetje je aprila sporočilo, da bo po tem načrtu prestrukturiranja do leta 2024 imelo v blagajni milijardo dolarjev več, in sicer zaradi prodaje oddelkov, zmanjšanja upravnih stroškov in splošnih prihrankov pri stroških.

Ne spreglejte