SiolNET. Posel danes Novice
1,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nova zelena luč AVK združevanju energetike

1,80

termometer

Energetika
Foto: Tina Deu

Uradno: regulator trga soglašal s Petrolovo prodajo 50-odstotnega deleža v Gen-I več domačim energetskim podjetjem.

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je prižgala zeleno luč še tesnejšemu povezovanju med tremi domačimi energetskimi družbami:

  • Gen Energijo, ki ima v lasti slovensko polovico Jedrske elektrarne Krško (JEK),
  • Elektrom Ljubljana, največjim domačim elektrodistribucijskim podjetjem,
  • in Gen-I, trgovcem z električno energijo, ki ima daleč največji tržni delež pri podjetjih, pri prodaji gospodinjstvom pa je na drugem mestu. 

Kakšna bo nova lastniška struktura Gen-I

Senat AVK je namreč soglašal z nakupom 50-odstotnega deleža v Gen-I, ki ga je Petrol junija za 45 milijonov evrov prodal podjetju Gen-EL. To informacijo so za Siol.net pravkar potrdili v Elektru Ljubljana. Po novem bo lastniška struktura Gen-I torej takšna:

  • 50 odstotkov ostaja v lasti Gen Energije,
  • 50 odstotkov pa bo prešlo v roke Gen-EL. Zadnjo družbo so prav za ta posel ustanovili Gen Energija, ki bo tako v resnici večinski lastnik Gen-I, podjetje Iges v lasti Petrola in družba Gen-I. Sčasoma bo delež v njej pridobil tudi Elektro Ljubljana.

Gre za nov korak pri do zdaj največjem združevanju na domačem elektroenergetskem trgu. 

Krepi se tudi zakulisni spopad za položaje v upravi Gen Energije. Krepi se tudi zakulisni spopad za položaje v upravi Gen Energije. Foto: Vid Ponikvar

Spomnimo, že oktobra lani je senat AVK prižgal zeleno luč povezovanju med Gen-I in Elektrom Ljubljana. Obe družbi bosta po novem polovični lastnici Elektra Energije, ki skupaj z Gen-I obvladuje dobrih 39 odstotkov trga z električno energijo. 

V ozadju tudi spopad za položaje v upravi Gen Energije

Medtem se krepi tudi zakulisni spopad za položaje v upravi Gen Energije, ki jo vodi Martin Novšak, po novem pa bo imela še dva člana.

Med najresnejšimi kandidati za položaj se v zadnjih dneh najbolj pogosto omenja direktorja Hidroelektrarn na spodnji Savi (HESS) Bogdana Barbiča, nekdanjega pomočnika generalnega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Metoda Podkrižnika in nekdanjo direktorico področja financ pri Vzajemni Natalijo Stošicki, ki je danes zaposlena v SID Banki. Na položaju v energetiki naj bi jo najraje videli v delu SMC.

Odločitev o imenovanju bo predvidoma znana do konca leta. Nadzorni svet Gen Energije vodi Karlo Peršolja (SMC). 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin