Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
27. 2. 2014,
15.10

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ukrajina izvoz Duol Krka

Četrtek, 27. 2. 2014, 15.10

7 let, 2 meseca

Napetost v Ukrajini topi tudi domačo valuto

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Negotove razmere v Ukrajini negativno vplivajo na vrednost grivne in še dodatno poslabšujejo črno gospodarsko sliko države. Slovenski Duol se boji, da je ukrajinski trg zanj za letos izgubljen.

Vrednost ukrajinske valute je zaradi političnih napetosti v Ukrajini pod hudim pritiskom. V zadnjih dneh se je njena vrednost glede na ameriški dolar znižala za več kot deset odstotkov, najbolj po odstopu zdaj že nekdanjega predsednika Viktorja Janukoviča. Grivna je sicer vezana na dolar,ki je po mnenju številnih precenjena in s tem zavira gospodarski razvoj države.

Janukovič zunanji dolg povečal za trikrat Ukrajinska grivna je že pred izbruhom narodne vstaje konstantno padala, kar strokovnjaki pripisujejo izjemni zadolženosti države. Proračunski primanjkljaj je konec lanskega leta znašal osem odstotkov BDP in znaša 6,5 milijarde evrov, javni dolg je po še neuradnih ocenah konec leta dosegel 41 odstotkov BDP, zunanji dolg države se je pod Janukovičevo oblastjo povečal za trikrat.

Prav tako so se drastično zmanjšale rezerve ukrajinske centralne banke. Zgolj januarja je izpuhtelo za okrog 1,8 milijarde evrov, rezerve pa se bodo po nedavnih dogodkih zmanjševale še hitreje. Svetovna javnost se vse bolj sprašuje, ali država sploh namerava povrniti svoj dolg, samo letos morajo vrniti slabih deset milijard evrov.

Država brez tuje pomoči v bankrot Državna blagajna je torej opustošena, država pa praktično bankrotirana. Finančno stanje je bilo že konec lanskega leta tako slabo, da je bila vlada praktično opravilno nesposobna. Prehodni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov je v nagovoru državljanom gospodarsko stanje države opisal kot katastrofalno. Novi začasni finančni minister Jurij Kolobov pa je razkril, da bo država do konca prihodnjega leta verjetno potrebovala kar 25 milijard evrov makroekonomske pomoči.

Ukrajina je že lani od Rusije prejela obljubo pomoči v višini 11 milijard evrov, a je Moskva decembra nakazala le prvi obrok pomoči v vrednosti dveh milijard evrov, nato pa je izplačila po januarskem odstopu ukrajinske vlade zamrznila. Zdaj se obljube o pomoči vrstijo na strani Zahoda. EU je že namignila, da so pripravljeni državi zagotoviti 20 milijard evrov pomoči za izvedbo reform. Prav tako je pripravljenost izkazala ZDA.

Slovenskemu Duolu grozi izguba trga "Trenutne gospodarske in monetarne razmere v Ukrajini so izjemno skrb vzbujajoče. Zaradi padca grivne glede na dolar naši kupci odstopajo od valutnih pogodb, ker ne zmorejo servisirati razlike v tečaju. Resnosti in trajanja nastalih razmer ter povzročene škode še ne znamo oceniti, se pa bojimo, da je za letošnje leto ukrajinski trg za Duol izgubljen," je dejal direktor uspešnega slovenskega izvoznika Dušan Olaj.

Ocenjujemo, da se bodo v nastalih razmerah potencialni kupci raje kot na tuje obrnili na domače dobavitelje, še predvideva Olaj.

Krka z ukrajinskimi kupci posluje v evrih "Skupina Krka direktne izpostavljenosti do spremembe vrednosti ukrajinske grivne nima, saj z ukrajinskimi kupci poslujemo v evrih. Padec vrednosti grivne pa posredno vpliva na naše evrske prodajne cene, ker se cene zdravil v lekarnah le postopoma prilagajajo spremembi deviznega tečaja. Sprememba tečaja grivne, kot smo ji priča v zadnjem obdobju, na rezultat poslovanja skupine Krka tako ne bo imela pomembnejšega vpliva," pa so sporočili iz službe za odnose z javnostmi v novomeški Krki.

Ne spreglejte