Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 10. 2014,
7.44

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dušan Mramor Mednarodni denarni sklad Slovenija

Nedelja, 12. 10. 2014, 7.44

7 let, 2 meseca

Mramor: Vsak se bo moral nečemu malo odreči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Minister za finance je zadovoljen s pogovori v Washingtonu. IMF pozitivno ocenjuje ukrepe, ki jih je Slovenija že sprejela, a se Dušan Mramor zaveda, da bo nujne spremembe treba izpeljati.

"Mislim, da ne bodo tako boleče, kot se govori. Vsak se bo pač moral nečemu malo odreči, da bomo lahko živeli bolje," je dejal minister ob koncu letnega zasedanja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke v Washingtonu, kjer ga je spremljala delegacija, v kateri je bil tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec.

Mramor, ki se je pogovarjal tudi z novo vodjo misije IMF za Slovenijo Delio Velculescu, pravi, da IMF zelo pozitivno ocenjuje ukrepe, ki jih Slovenija že izpeljala. "To zelo cenijo in vidijo razmeroma veliko možnosti, da se Slovenija z nadaljevanjem te poti izvije iz te krize in da je prihodnost lepša," je povedal minister.

Zadolžitve so potrebne V Washingtonu je beseda nanesla tudi na zadolževanje Slovenije. "Pojasnili smo, da spremljamo, kaj se dogaja na finančnih trgih. Seveda bodo potrebne zadolžitve, kot so potrebne vsako leto. Ker se vračajo stara posojila, potrebujemo nova. Povedali smo, da bomo na finančne trge prišli takrat, ko bodo pogoji za nas najbolj optimalni," je dejal. O podrobnostih ni želel govoriti.

IMF je ta teden izboljšal gospodarsko napoved za Slovenijo, za letos in prihodnje leto ji napoveduje 1,4-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko je napoved rasti za območje evra popravil navzdol. Za letos mu napoveduje 0,8-odstotno rast BDP, za prihodnje leto pa 1,3-odstotno.

Skrb zbujajoče ohlajanje Nemčije Kako bosta na gospodarsko rast Slovenije vplivala ohlajanje v Nemčiji in morebitna zaostritev napetosti v Ukrajini, je po ministrovih besedah sicer težko oceniti. "Najbolj pesimistične napovedi kažejo, da bi se lahko gospodarska rast zaradi vseh teh vplivov zmanjšala za 0,7 odstotne točke," je dejal. Spomnil je, da je slovenski izvoz zelo vezan na Nemčijo in na bližnje države, zato to ohlajanje lahko pomeni težavo tudi za našo državo.

Reforme so nujne IMF je države ta teden večkrat pozval k izvajanju strukturnih reform, glede Slovenije pa je bilo poleg nadaljnjega čiščenja bank in razdolževanja podjetij mogoče slišati tudi pričakovanja po nadaljevanju privatizacije.

"Zdravstvena reforma je nujno potrebna. Potrebne so tudi strukturne spremembe v javni porabi, in sicer tako, da se poraba poveča tam, kjer ima večji učinek na BDP," se Mramor glede strukturnih reform v celoti strinja z IMF.

Ne spreglejte