Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 1. 2018,
17.29

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

7

Natisni članek

minimalna plača Anja Kopač Mrak plača

Petek, 26. 1. 2018, 17.29

6 let, 2 meseca

Minimalna plača bo višja za 25 evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

7

Denar. Nogomet. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je v današnjem uradnem listu objavila, da minimalna plača za letos znaša 842,79 evra bruto. V primerjavi z lani je višja za 4,7 odstotka. Predlog ni v skladu z željami socialnih partnerjev: sindikati so želeli višji dvig, delodajalci pa nižjega.

Kopač-Mrakova je pred četrtkovo sejo vlade izrazila obžalovanje, da sindikati in delodajalci niso dosegli dogovora o višini dviga minimalne plače. "Minimalna plača je tista točka, kjer najtežje dosežemo dogovor, pa bi bilo morda najbolj potrebno, da presežemo razlike," je dejala. To pomeni, da bodo tisti z najnižjimi prihodki na mesec na svoj račun dobili skoraj 25 evrov več.  


Preberite tudi: Poglejte, kako je rasla minimalna plača v Sloveniji


"Gre za dostojno delo in ne socialni prejemek"

Prepričana je, da 4,7-odstotno zvišanje minimalne plače ne bo ogrozilo slovenskega gospodarstva. Realno bodo stroški delodajalcev narasli za tri odstotne točke, vendar glede na gospodarsko rast in razmere meni, da je prav, da se najnižji prag plač dvigne. "Gre za dostojno delo, ne socialni prejemek," je poudarila ministrica. 

Obveljala je ministričina, ker se sindikati in delodajalci niso dogovorili

Z ministričinim predlogom se niso strinjali niti sindikati niti delodajalci. Zadnji bi po prvotnem predlogu plačo dvignili za 1,7 odstotka, kolikor je lani znašala inflacija, sindikati pa za 6,2 odstotka.

Anja Kopač Mrak | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Na seji Ekonomsko-socialnega sveta minuli teden so se nato dogovorili, da bodo poskušali sindikati in delodajalci do torka oblikovati skupen dogovor o višini dviga. Soglasja o dvigu na seji namreč niso dosegli.

Kopač-Mrakova, ki je rok nato podaljšala do srede, je napovedala, da bo morebiten dogovor spoštovala. Če ga stranema ne bo uspelo doseči, pa bo nadaljevala s svojim.

Delodajalci so svoj predlog v pogajanjih s sindikati zvišali na 3,5 odstotka, sindikati pa očitno vztrajali pri prvotni zahtevi, tako da je obveljal ministričin predlog.

Po zakonu o minimalni plači višino minimalne plače za posamezno leto določi resorni minister po predhodnem posvetu s socialnimi partnerji. Višina mora biti v uradnem listu objavljena do konca januarja posameznega leta, velja pa za delo za polni delovni čas od 1. januarja.

Ne spreglejte