Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 12. 2016,
13.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,98

2

Natisni članek

Milan Mandarić nepremičnine Ljubljana Olimpija Dalmatinka nakup

Sreda, 14. 12. 2016, 13.23

6 let, 6 mesecev

Milan Mandarić za objekt v središču Ljubljane ponuja milijone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,98

2

Milan Mandarić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Edino ponudbo za nakup nasedlega poslovno-stanovanjskega objekta Dalmatinka v središču Ljubljane je oddal predsednik nogometnega kluba Olimpija Milan Mandarić.  

Zanj je ponudil 4,7 milijona evrov, poročajo Finance.

Objekt je gradila družba Hiša 8, ki je pred tremi leti končala v stečaju. Projekt je predvideval gradnjo sedemnadstropne stolpnice s 14 nadstandardnimi stanovanji, 11 poslovnimi prostori in podzemno garažo z več kot 80 parkirnimi mesti.

Mandarića, ki je trenutno v ZDA, smo povprašali, kakšne načrte ima z nedokončano zgradbo. Njegova pojasnila še čakamo.

V zvezi z Dalmatinko so se v preteklosti pojavljale informacije, da je gradbišče v slabem stanju. Poleg varovanja premoženja so omenjali varnost mimoidočih ob gradbišču. Stečajni upravitelj je ugotovil težave z nagibanjem varnostne ograje, v objekt naj bi tudi odtekala voda.

Okoliški stanovalci so imeli po besedah direktorja Vo-Ka Krištofa Mlakarja tudi težave z odvodnjavanjem, saj naj bi vlagatelj zabetoniral cevi. Na Vo-Ka so zato sklenili to težavo urediti sami in pozneje zoper vlagatelja vložili terjatev za približno sto tisoč evrov.

Kdo je Milan Mandarić

Milan Mandarić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar 77-letnega srbsko-ameriškega podjetnika Milana Mandarića slovenska javnost pozna kot predsednika nogometnega kluba Olimpija.

Poslovno pot je začel še v času nekdanje Jugoslavije, a je moral državo zapustiti, potem ko so ga označili za kapitalističnega izdajalca. Odšel je v ZDA, v Kalifornijo, tam začel delati za računalniško podjetje, pozneje pa skupaj z dvema sodelavcema odšel na svoje. Leta 1971 je v ZDA ustanovil podjetje Lika, z njim uspešno posloval, desetletje pozneje pa ga je prodal in ustanovil novo podjetje. To je pozneje prav tako pripeljal do uspeha, nato se je iz njega umaknil.

Pozneje se je posvetil nogometu. Najprej je kupil ameriško moštvo dvoranskega nogometa St. Louis Storm. Zatem je ustanovil lasten nogometni klub, po kraju svojega rojstva na Hrvaškem ga je poimenoval Lika. Nato je vstopil še v klub San Jose Earthquake. Poznan je postal po tem, da je sredi 70. let prejšnjega stoletja v ZDA pripeljal nogometnega superzvezdnika Georgea Besta.

Evropsko obdobje: od Belgije, Francije in Otoka do Slovenije

Sledilo je njegovo obdobje v evropskem nogometu. Klubi, v katerih je bil lastniško prisoten od leta 1993 naprej, so: Standard iz Liegea, Charleroi, Nica in nato Portsmouth, ki ga je v štirih sezonah uspel pripeljati v elitno angleško premier ligo. O Mandariću krožijo govorice, da ima vsak pravi navijač Portsmoutha na steni svojega doma vsaj eno njegovo fotografijo. Z odhodom iz Portsmoutha je iztržil 44 milijonov evrov, nato pa leta 2007 za osem milijonov evrov kupil Leicester City. Leta 2010 je Mandarić klub prodal za 55 milijonov evrov. Dober športni posel je sklenil tudi z vstopom v Sheffield Wednesday, kupil ga je namreč za dober milijon evrov in ga dve leti pozneje, ko je klub iz druge prišel v prvo ligo, prodal za 52 milijonov evrov.  

Mandarić je pred slabimi desetimi leti vstopil v slovenski nogomet. Takrat naj bi nogometnemu klubu Koper posodil 1,4 milijona evrov. Po nekaterih navedbah naj bi želel kupiti tudi koprsko marino, a naj bi pozneje v poslih, v katerih so nekaterim vpletenim očitali nepravilnosti, izgubil štiri milijone. 

Ne spreglejte