SiolNET. Posel danes Novice
0,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kranjski Iskratel kupili Avstrijci

0,79

termometer

Iskratel
Foto: STA

Kranjski Iskratel, ki je že nekaj časa iskal strateškega partnerja, je dobil avstrijskega lastnika. V torek je namreč globalno tehnološko podjetje S&T iz Linza podpisalo pogodbo o prevzemu 100-odstotnega deleža kranjske skupine. Posel, vreden 37,5 milijona evrov, naj bi končali jeseni po pridobitvi vseh potrebnih dovoljenj.

Skupina Iskratel, ki je leto 2019 končala s 115 milijoni evrov prihodkov, bo kot članica skupine S&T ohranila svojo identiteto in blagovno znamko. Ob kupnini v višini 37,5 milijona evrov pogodba predvideva tudi variabilni del, ki je odvisen od poslovne uspešnosti v prihodnjih treh letih, so danes sporočili iz Iskratela.

Podjetji po poročanju STA z združitvijo prepoznavata številne sinergije, zlasti na področju omrežja 5G, rešitev za industrijo 4.0, na področjih digitalne transformacije industrijskih vertikal in naslednje generacije optičnih širokopasovnih omrežij ter na področju proizvodnje elektronskih vezij (EMS). Priložnosti vidita tudi v krepitvi prodajne mreže v regiji Adriatic in Vzhodni Evropi ter širitvi na trge Zahodne Evrope.

S tem se po letu dni zaključuje strukturiran proces iskanja strateškega partnerja skupine Iskratel. Kot pravijo v kranjski družbi, bo strateški partner "omogočil nadaljnjo rast in razvoj ter uresničevanje zastavljene dolgoročne poslovne strategije družbe, ki je z lastnimi razvojnimi in proizvodnimi obrati ter 900 zaposlenimi s svojimi produkti in rešitvami prisotna v več kot 50 državah".

Novi lastniki razvoj omrežja 5G spremljajo že dolgo

Glavni direktor Iskratela Željko Puljić je v sporočilu za javnost zapisal, da so si v skupini zastavili zelo jasno in ambiciozno poslovno strategijo, ki jo bodo skozi prepoznane sinergije z družbo S&T veliko hitreje in lažje uresničili, poroča STA.

"Te prepoznavamo v povezovanju znanja in inovativnosti, skupnem razvoju in virih ter močnejši prodajni mreži. Z okrepljeno prodajno mrežo in s hitrejšim razvojem in širitvijo portfelja, zlasti na področjih industrijskega interneta stvari (IoT), rešitev 5G, varnih in pametnih skupnosti ter virtualizacije dostopovnih in komunikacijskih omrežij, bomo dolgoročno uspešnejši in prilagodljivejši," je naštel in dodal, da z združitvijo večajo tudi človeški kapital.

Glavni direktor S&T Hannes Niederhauser pa je dodal, da v S&T razvoj omrežja 5G spremljajo že dolgo in da so tudi že opredelili ključne primere njegove uporabe. "Z združitvijo pričakujemo, da bomo dobili ključno prednost in okrepili našo ponudbo na področju 5G ter se v prihodnosti še močneje umestili na naših ključnih področjih, kot so pametne tovarne in rešitve za transport," je navedel.

Dobiček nameravajo povečati za desetino

Kot je še poudaril Niederhauser, bodo s prepoznanimi sinergijami v prihodnjih dveh letih bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) Iskratela povečali za več kot deset odstotkov.

S&T je tehnološka družba s sedežem v Linzu v Avstriji, ki zaposluje okoli 4900 ljudi in deluje v 32 državah po svetu. Je vodilni ponudnik storitev in rešitev ter dobavitelj IT sistemov v Srednji in Vzhodni Evropi. S prevzemom deleža v podjetju Kontron leta 2016 je družba S&T postala eden izmed vodilnih dobaviteljev tehnologij na področju pametnih tovarn oziroma industrije 4.0 ter interneta stvari na globalnem trgu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin