Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 5. 2016,
13.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95

3

Natisni članek

Uroš Ilić Aleksander Čeferin Miro Senica Franci Matoz

Torek, 3. 5. 2016, 13.42

6 let, 6 mesecev

Katerim odvetnikom se smeji, ko jim dobiček v nebo leti, katerim pa posel krvavi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95

3

Franci Matoz odvetnik | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Odvetniška pisarna Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji je lani povečala naskok pred sledilci na seznamu največjih odvetniških pisarn. Panogo je sicer zaznamovalo prerazporejanje moči tik pod vrhom: med novinci izstopa Andrej Fatur, ki je s posli za državno DUTB prehitel Francija Matoza.

Največja odvetniška pisarna povečuje prednost

Odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji, največja odvetniška pisarna v Sloveniji, je lani prihodke povečala za petino na sedem milijonov evrov. Za približno toliko se je povečal tudi čisti dobiček, ki je znašal 3,7 milijona evrov. 

Koliko od tega se nanaša na posle z državo? Pisarna je lani od proračunskih porabnikov prejela dober milijon evrov, kar je skoraj desetkrat več kot leto pred tem. A partner v pisarni Gregor Peljhan opozarja, da znesek, objavljen na Supervizorju, vsebuje tudi različne postavke, ki se ne nanašajo na njihove storitve, na primer plačila za stranke in zalaganje denarja za materialne stroške, vezane na postopke (sodne takse, prevodi, plačila izvedencem, plačila arbitražam). Ocenjuje, da so plačila proračunskih porabnikov za odvetniške storitve znašala desetino vseh njihovih prihodkov. 

Sušno leto za pisarno Jadek & Pensa

Za toliko, kolikor je največja odvetniška pisarna povečala prihodke, jih je druga največja zmanjšala. Prihodki odvetniške pisarne Jadek & Pensa so se lani s pet zmanjšali na slabe štiri milijone evrov. Tudi dobiček je usahnil za tretjino, a je še vedno znašal 1,4 milijona evrov.

Pisarna Jadek & Pensa je lani od proračunskih porabnikov prejela okrog 540 tisoč evrov, kaže Supervizor. Znesek je dvakrat višji kot leto pred tem. Pavle Pensa nam je pojasnil, da gre povečanje prihodkov v lanskem letu predvsem na račun plačil na fiduciarni račun (to je račun, ki ga odvetniška psiarna odpre za stranke). V kolikšnem delu, ni pojasnil.

Odvetnik Aleksander Čeferin je lani zmanjšal število zaposlenih za desetino, kolikor so upadli tudi prihodki pisarne. | Foto: Matej Leskovšek Odvetnik Aleksander Čeferin je lani zmanjšal število zaposlenih za desetino, kolikor so upadli tudi prihodki pisarne. Foto: Matej Leskovšek

Senica Kresalovi predal stabilno podjetje

Odvetniška pisarna Mira Senice je lani poslovala približno enako kot leto pred tem. Prihodki so dosegli 3,3 milijona evrov, čisti dobiček pa 338 tisoč evrov. Spomnimo, da je pisarna od februarja v lasti Katarine Kresal.

Senica ima sicer tudi status odvetnika (status fizične osebe, ki samostojno opravlja dejavnost), za katerega mu ni treba objavljati letnega poročila. 

Aleksander Čeferin klesti delovna mesta

Tudi za pisarno Čeferin je slabše leto. Ekipa Aleksandra Čeferina je lani ustvarila desetino prihodkov manj – znašali so 2,45 milijona evrov – ter le sedem tisoč evrov dobička. Število zaposlenih se je zmanjšalo s 57 na 51.

Omenimo, da je pisarna Čeferin letos ostala brez enega bolj prepoznavnih obrazov. Marko Bošnjak, ki v kazenskih zadevah med drugim zagovarja nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja in balkanskega bojevnika Dragana Tošića, bo prihodnjih devet let opravljal delo sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu

Uroš Ilić služil manj, a zaposloval 

Pisarna Uroša Ilića, ki je s skokovito rastjo od leta 2013 predlani priplezala do 2,2 milijona evrov prihodkov, je lani nato doživela padec. Prihodki so znašali 1,8 milijona evrov, dobiček pa okroglih 600 tisočakov. Ob tem dodajmo, da je pisarna občutno povečala število zaposlenih, s 13 na 22.

Ilić ima ločeno še status odvetnika, za katerega mu ni treba objavljati letnega poročila. 

Andrej Fatur raste na krilih DUTB

Odvetnik Andrej Fatur, ki velja za hišnega odvetnika DUTB, je lani prihodke povečal za dve tretjini na 857 tisoč evrov. Lani je po podatkih Supervizorja od DUTB prejel 600 tisoč evrov (ta znesek lahko zajema tudi stroške sodnih postopkov, ki jih odvetnik zalaga za stranko, tako da je zaslužek odvetnika manjši). Čisti dobiček pisarne je lani znašal 158 tisoč evrov.

Tudi Fatur ima še status odvetnika, za katerega mu ni treba objavljati letnega poročila. 

Franci Matoz odvetnik | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Slabše leto tudi za Matoza

Prihodki Odvetniške družbe Matoz in Rojko, katere solastnik je Franci Matoz, so lani usahnili kar za tretjino – z 904 tisoč evrov na 625 tisoč evrov, čisti dobiček pa se je prav tako zmanjšal s 310 na 91 tisoč evrov.

Dodajmo, da Matoz posluje tudi prek statusa odvetnika - "odvetniškega espeja", za katerega mu ni treba objaviti letnega poročila. S Supervizorja je mogoče razbrati le, da je lani prejel 15 tisoč evrov od proračunskih porabnikov (pri tem ponovno opozarjamo, da se lahko vsaj del zneska nanaša na zalaganje denarja za stranke).

Ne spreglejte