Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 12. 2010,
21.45

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 8. 12. 2010, 21.45

7 let, 2 meseca

Janković: Problem v Sloveniji je stanje duha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poleg z gospodarsko se Slovenija po mnenju ljubljanskega župana Zorana Jankovića spopada tudi s krizo vrednot in medčloveških odnosov ter s slabim stanjem duha.

Kot je Janković dejal na Ljubljanskem forumu, ki ga je organiziral časnik Finance, je bistvena razlika sedanje gospodarske krize s tisto ob osamosvojitvi Slovenije pred 20 leti, da je danes bistveno manj optimizma in sodelovanja ob skupni viziji. Želi si, da bi bili v Sloveniji bolj ambiciozni Strinja se, da je treba izrezati "gnojne bule" v gospodarstvu in počistiti z vsemi nepravilnostmi, ki so se nakopičile v zadnjih letih, vendar pa istočasno poziva k več sodelovanja in skupnega dela v dobro gospodarstva. Želi si, da bi bili v Sloveniji bolj ambiciozni in da bi znali ceniti sposobne in uspešne posameznike na vseh področjih, želi pa si tudi več poudarka na pozitivnih gospodarskih zgodbah v medijih. Ljubljano želi spraviti med prvih deset mest po kakovosti življenja Janković se ne strinja s trditvami, da v Sloveniji po vstopu v EU in prevzemu evra ni več nobenih pravih ciljev, ki bi spodbujali njen razvoj. Ljubljanska občinska uprava ima tako cilj, da se slovenska prestolnica uvrsti med deset najboljših mest po kakovosti življenja na lestvici, ki jo pripravlja svetovalno podjetje Mercer.

Kot pravi Janković, je treba o skrbi za ohranjanje kakovosti življenja v mestu začeti učiti že zelo zgodaj in želi si, da bi bila prav Ljubljana svetel zgled za Slovenijo, ko gre za uspešnost sobivanja različnih skupin.

"Več lahko dosežem na mestu župana kot v državni politiki" Ljubljanski župan je prepričan, da lahko cilje glede izboljšanja kakovosti življenje v prestolnici laže doseže na mestu župana kot v državni politiki, zato je gostitelju, direktorju in odgovornemu uredniku Financ Petru Franklu, dejal, da ga zelo dobro razume, ko iz njegovih besed razbira, da ne misli kandidirati na državnozborskih volitvah.

Na vprašanje, kaj namerava v novem mandatu storiti za kakovost poslovnega okolja v Ljubljani, je Janković odvrnil, da je to zelo povezano s kakovostjo življenja in privlačnostjo Ljubljane kot lokacije za življenje in poslovno dejavnost. Ključno pa je, da Ljubljana okrepi prepoznavnost v tujini, je še rekel.

V Ljubljani si želi dobrih podjetij V Ljubljani je po Jankovićevih besedah dobrodošla vsaka naložba, ki je v skladu z javnim interesom, takšen vlagatelj pa lahko pričakuje polno podporo občine. Janković si v Ljubljani želi dobrih podjetij, prestolnica pa lahko investitiorjem ponudi pregledne pogoje za poslovanje.

Spodbuda gospodarstvu preko gradbenih projektov Na očitke, da je v prvem mandatu preveč pozornosti posvečal gradbenim projektom in velikim podjetjem, premalo pa je bilo narejenega za mala in srednja podjetja, je Janković ponovil, da je bilo spodbujanje gradbenih projektov v času krize oblika javnofinančne spodbude za gospodarstvo, saj so gradbeni projekti nase vezali številna podjetja.

"V prihodnjem letu podražitev ne bo" Glede gibanja cen komunalnih storitev je Janković ponovil obljubo, da v prihodnjem letu novih podražitev ne bo, cene v naslednjih letih pa bodo po njegovih besedah odvisne od tega, kaj vse si bodo Ljubljančani in prebivalci sosednjih občin želeli imeti.

Pogovoru z Jankovićem je sledila tudi okrogla miza, na kateri so predsednica upravnega odbora SKB Banke Cvetka Selšek, predsednik uprave BTC City Jože Mermal in prvi mož Energetike Ljubljana Hrvoje Draškovič med drugim spregovorili tudi o gospodarski prihodnosti prestolnice.

Po trgovskih površinah bo Ljubljana prehitela Dunaj Strinjali so se, da se obseg trgovine v Ljubljani že bliža zasičenosti, saj bo imela prestolnica po Mermalovih besedah v prihodnjih letih ob uresničitvi vseh napovedanih projektov 700.000 kvadratnih metrov trgovinskih površin, kar je več kot Dunaj. Mermal si sicer želi konkurence, vendar mora iti po njegovih besedah za novo trgovsko ponudbo, ki je v Sloveniji še ni in prinaša dodatno kakovost za potrošnika.

"Ljubljana je na robu trgovskega balona" Selškova prav tako meni, da je Ljubljana že na robu trgovskega balona. Tako Selškova kot Mermal pravita, da je potrebno v Ljubljani razvijati čim več dejavnosti, priložnosti pa vidita v nadaljnjem razvoju turizma, storitvenih dejavnosti, logistike, in prodornih inovativnih podjetij na področju zelene tehnologije, IT in energetike.

Ne spreglejte