SiolNET. Posel danes Novice
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

IMF Sloveniji zmanjšal upad gospodarske rasti

0,03

termometer

delavci, proizvodnja, Revoz |  | Foto: STA
Foto: STA

Mednarodni denarni sklad (IMF) je v današnjem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih Sloveniji izboljšal napoved gibanja BDP za letos, po aprilski napovedi o osemodstotnem krčenju sedaj napoveduje 6,7-odstotni padec bruto domačega proizvoda (BDP). Napoved za 2021 pa je slabša, namesto 5,4-odstotne rasti sedaj pričakuje 5,2-odstotno.

IMF Sloveniji za letos napoveduje 0,5-odstotno inflacijo, v prihodnjem letu naj bi ta znašala 1,8 odstotka. Stopnja brezposelnosti naj bi bila letos osemodstotna, prihodnje leto pa šestodstotna. Primanjkljaj v tekoči bilanci naj bi letos znašal 4,5-odstotka BDP in v letu 2021 3,9 odstotka, poroča STA.

Poročilo o globalni finančni stabilnosti za letos Sloveniji napoveduje 8,8-odstotni proračunski primanjkljaj, prihodnje leto 2,8-odstotnega, v presežek, ki je lani znašal 0,5-odstotka BDP, pa naj bi se slovenski proračun vrnil šele do leta 2024, ko naj bi znašal 0,1 odstotka BDP.

IMF je napoved za letos izboljšal, za prihodnje leto pa poslabšal tudi za druga območja in države. Območje evra naj bi letos beležilo 8,3-odstotni padec BDP, kar je 1,9 odstotne točke bolje od prejšnje napovedi, prihodnje leto 5,2-odstotno gospodarsko rast, kar je 0,8 odstotne točke slabše, kot je napovedal aprila. Svetovno gospodarstvo naj bi se po najnovejši napovedi letos skrčilo za 4,4 odstotka (po prejšnji napovedi za 4,9 odstotka), prihodnje leto pa zraslo za 5,2 odstotka (po prejšnji napovedi za 5,4 odstotka).

"Gospodarstvo se "odbija" od dna, ampak težav še ni konec. Vsa gospodarstva sveta se sedaj soočajo z dolgim vzponom iz koronske luknje, ki bo neenakomeren, negotov in dolg," je pred dnevi dejala generalna direktorica sklada Kristalina Georgieva.

Svetovnemu gospodarstvu za letos napoveduje 4,4-odstotni padec BDP

Med jesenskim zasedanjem s Svetovno banko v Washingtonu je IMF izdal poročilo o svetovnih gospodarskih obetih (WEO), v katerem svetovnemu gospodarstvu za letos napoveduje 4,4-odstotno nazadovanje BDP, prihodnje leto pa 5,2-odstotno rast. S tem je izboljšal napoved za letos in jo poslabšal za prihodnje leto.

IMF je zelo izboljšal obete za ZDA za letos, in sicer jim namesto osemodstotnega padca napoveduje 4,3-odstotni padec BDP. Za leto 2021 po novem pričakuje 3,1-odstotno rast, kar je 1,4 odstotne točke slabše od junijske napovedi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin