SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

IMF: Javni dolg v Evropi na nevarnih ravneh

2

termometer

 | Foto:
V večini evropskih držav raven javnega dolga dosega nevarne ravni z vidika vzdržnosti, v danes objavljenem poročilu za Evropo ugotavlja Mednarodni denarni sklad (IMF).

Ukrepi za zmanjšanje dolga na kratek rok niso ne izvedljivi ne zaželeni, bodo pa morale države na srednji rok za zmanjšanje dolga obsežno ukrepati, dodaja. IMF ugotavlja, da je še vedno potrebna makroekonomska podpora okrevanju, da pa so stroški kriznih intervencij "zaskrbljujoči". V težavah države z nizko boniteto Medtem ko kratkoročno ukrepanje za zmanjšanje dolga zaradi nevarnosti ponovne recesije in obsega potrebnih fiskalnih omejitev ni ne izvedljivo ne zaželeno, pa bodo morale države na srednji rok v to vložiti znatne napore, so zapisali v sporočilu, danes objavljenem na spletni strani IMF. "Za države, ki imajo že sedaj nizko boniteto, je takojšnja konsolidacija nujna," opozarja IMF.

Evropa po oceni sklada sicer beleži zmerno in neenakomerno okrevanje, ki ga spodbuja izboljšanje svetovne trgovine in stimulativni ukrepi. Za obdobje 2010-2011 IMF pričakuje nekoliko hitrejšo rast, ki naj bi jo še naprej poganjal izvoz, fiskalne spodbude (med njimi tudi investicije v infrastrukturo) in povečanje zalog.

Zaradi brezposlenosti manjša potrošnja Izboljšanje zaupanja vlagateljev in potrošnikov naj bi sicer povečalo domače povpraševanje, vendar pa naj bi potrošnja in investicije ob pričakovani rasti brezposelnosti in še vedno omejeni dostopnosti posojil ostale na nizki ravni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin