SiolNET. Posel danes Novice
2,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Grad Podčetrtek na prodaj kar na Bolhi

2,45

termometer

Grad Podčetrtek, ki ga lastniki prodajajo že 20 let, je tokrat na prodaj kar na spletnem portalu bolha.com. Družina Zečević je kot lastnik gradu ceno določila v višini 370 tisoč evrov. Kot je povedal župan Podčetrtka Peter Misja, lastnik ponudbe pričakuje do avgusta, osebno pa ne verjame, da bo grad prodan po zastavljeni ceni.

Po Misjevih besedah je zastavljena cena previsoka, saj je grad v zelo slabem stanju. "Tudi občina kot 20-odstotna lastnica išče kupca gradu, ampak nam to do zdaj ni uspelo. Če pride pravi kupec, se bomo z njim pogovorili," je še dejal Misja.

Lani se je za nakup gradu zanimal britanski poslovnež indijskega rodu, ki je nameraval grad obnoviti in ga preurediti v prestižni hotel, a se to ni uresničilo. Občina si obeta obnovo gradu in vseh preostalih objektov, razgledne terase in tudi grajske kašče za potrebe turizma, ker bi imela tako občina tudi na tem področju urejene zadeve.

Mogočni grad Podčetrtek kljub napovedanim in pozneje neuspelim poskusom prodaje sameva in propada že več desetletij. Občina Podčetrtek, ki je leta 2005 poskrbela za obnovo strehe gradu, je takrat dobila petinski lastniški delež. Preostali 80-odstotni delež pripada trem dedičem pokojnega Giorga Zečevića. Od tega dva dediča živita v Londonu, Zečevićeva vdova pa v Srbiji.

Grad spada med najstarejše gradove v Sloveniji, saj se prvič omenja leta 1261. Grad je nekdaj stal ob stari državni meji, ob Sotli, nasproti Hrvaške oziroma Ogrske. Ime je dobil po četrtem dnevu v tednu, ko je pod grajskim gospostvom na trgu potekal sodnijski in tržni dan.

Grad stoji na vzpetini nas starim trškim jedrom Podčetrtka. Čeprav je bil temeljito prenovljen leta 1874 in v času po potresu na Kozjanskem leta 1974, je danes v tako slabem stanju, da je dostop do graščine lahko celo nevaren.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 153
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin