SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Geithner: Največja grožnja ameriškemu gospodarstvu je Evropa

4

termometer

Ameriški finančni minister Timothy Geithner je pred odborom za finance predstavniškega doma kongresa dejal, da recesija v območju evra škoduje gospodarski rasti po vsem svetu in tako tudi v ZDA.

Ameriški finančni sistem je štiri leta po krizi označil za bolj trdnega in odpornega, ker imajo banke več kapitalskih rezerv kot pred krizo.

Svet ima nalogo, da prepreči in odgovori na grožnje finančni stabilnosti v ZDA Geithnerjevo zaslišanje v kongresu je namenjeno predvsem razlagi letošnjega poročila sveta za nadzor finančne stabilnosti, ki mu predseduje. Ta svet ima nalogo, da prepreči in odgovori na grožnje finančni stabilnosti v ZDA. Minister je zagotovil, da so reforme, sprejete v zadnjih letih, utrdile finančni sistem, ki je sedaj manj ranljiv za nove finančne strese.

Ameriško gospodarstvo ogroža tudi rast cen nafte Poleg Evrope ameriško gospodarstvo ogroža tudi rast cen nafte v začetku letošnjega leta ter prihajajoči varčevalni ukrepi za znižanje proračunskega primanjkljaja. Opozoril je, da bo rast ogrožena, če bodo v začetku prihodnjega leta hkrati s potekom veljavnosti davčnih olajšav stopili v veljavo avtomatični ukrepi za znižanje javne porabe.

Geithner v uvodni izjavi odboru ni omenil škandala z manipulacijami medbančne obrestne mere libor, ki jo je leta 2008 kot šef newyorške banke Federal Reserve zaznal in na to opozoril regulatorje v Veliki Britaniji, vendar pa drugih ukrepov v ZDA ni sprejemal oziroma svojih skrbi niti ni objavil.

Londonska banka Barclay's je bila zaradi manipulacij že kaznovana, v škandal pa so vpletene tudi druge banke. Med njimi velike ameriške banke Citigroup, JP Morgan Chase in druge. Geithner še vedno zagotavlja, da je storil vse, kar je mogel, oziroma vse, za kar je bil pooblaščen.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin