Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
13. 12. 2017,
12.59

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

3

Natisni članek

falcon Miro Cerar vlada letalo

Sreda, 13. 12. 2017, 12.59

6 let, 4 mesece

Falcon letos štirikrat zatajil

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

3

Falcon | Foto STA

Foto: STA

Zaradi tehničnih težav vladnega letala falcon so bili letos odpovedani štirje leti. Skupno je falcon opravil 341 ur letenja, kar je največ v zadnjih štirih letih, skupni stroški delovanja pa so do decembra znašali nekaj manj kot 900 tisoč evrov.

V torek bi se moral predsednik vlade Miro Cerar s falconom odpraviti v Pariz na podnebni vrh, vendar so morali let zaradi tehničnih težav odpovedati. To se je letos zgodilo četrtič, enkrat pa je falcon vzletel s polurno zamudo.

Letos so skupni stroški vzdrževanja falcona, v katere so ob vzdrževanju vključeni še gorivo, pristojbine, zavarovanja in usposabljanje, do 12. decembra znašali 895 tisoč evrov, kar je do zdaj najmanj v zadnjih štirih letih.

Največ ur v zraku od leta 2013

Miro Cerar bi moral v torek z vladnim letalom odleti v Pariz, vendar so mu jo zagodle tehnične težave. | Foto: STA , Miro Cerar bi moral v torek z vladnim letalom odleti v Pariz, vendar so mu jo zagodle tehnične težave. Foto: STA , Najvišji stroški vzdrževanja letala od leta 2013 so bili lani, ko so znašali 1,8 milijona evrov.

Falcon je od leta 2013 v upravljanju ministrstva za obrambo, od takrat pa je največ ur v zraku preživel prav letos. Skupno je do 12. decembra opravil 341 ur letenja oziroma 232 prevozov, kar je 24 ur več kot lani v vsem letu. Povprečni strošek za uro letenja znaša 4.221 evrov.

Največkrat so bili potniki v letalu predstavniki vlade in drugih državnih organov, ki so predstavljali več kot 85 odstotkov vseh ur letenja.

Skupni stroški delovanja falcona po letih (v evrih):

2013

2014

2015

2016

2017*

836.000

1.747.000

1.141.000

1.804.089

895.119

* do vključno 12. decembra

Kako je Slovenija dobila falcon?

Zgodba o slovenskem falconu se je začela leta 2001, ko se je za nakup odločila takratna vlada pod vodstvom Janeza Drnovška. Takrat je javnost nasprotovala nakupu. Slovenija je letalo začela uporabljati leto pozneje, zanj pa je odštela 33 milijonov evrov. Tri leta pozneje ga je vlada oddala v najem v ZDA, od leta 2009 pa je znova v Sloveniji.

Povprečni strošek za uro letenja znaša 4.221 evrov. | Foto: STA , Povprečni strošek za uro letenja znaša 4.221 evrov. Foto: STA , Na pobudo nekdanjega ministra za obrambo Janka Vebra letalo uporabljajo tudi za prevoz organov za presaditev. Od podpisa pogodbe o sodelovanju med ministrstvom za obrambo in Slovenija Transplantom so od leta 2015 izvedli 46 prevozov organov. Letos se je število v primerjavi z lani skoraj potrojilo, saj so opravili 29 prevozov organov, največ od podpisa sodelovanja.

Poleg programa Slovenija Transplant se letalo uporablja tudi za program Atares.

Program Atares pomeni, da je ministrstvo ponudilo zmogljivosti letala državam Nata, pri čemer je vrednost ponujene zmogljivosti "ovrednotena na pol ure cene poleta z večnamenskim letalom C-130".

Kdo vse lahko potuje s falconom?

Letalo falcon lahko uporabljajo za izvajanje protokolarnih prevozov za uradne in delovne obiske v tujini. Uporabljajo ga lahko:

- predsednik Republike Slovenije,

- predsednik Državnega zbora Republike Slovenije,

- predsednik Vlade Republike Slovenije,

- predsednik Državnega sveta Republike Slovenije,

- predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije,

- predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije,

- varuh človekovih pravic Republike Slovenije,

-  člani Vlade Republike Slovenije,

 - državni organi

Ne spreglejte