Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
20. 4. 2018,
14.58

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

4

Natisni članek

Kemis Vrhnika Emil Nanut odstop

Petek, 20. 4. 2018, 14.58

6 let

Direktor Kemisa je leto dni po požaru odstopil #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

4

Leto dni po požaru v Kemisu je njegov direktor Emil Nanut danes odstopil. Ocenil je, da je prišel čas, da vodenje prepusti Boštjanu Šimencu, sam pa bo postal njegov pomočnik. V podjetju so sicer zaključili prvo fazo sanacije.

Novinarka: Nataša Repovž / Video: Planet TV


Leto dni po obsežnem požaru v podjetju Kemis na Vrhniki je njegov direktor Emil Nanut danes odstopil. Ocenil je, da je uspešno končal projekt prve faze sanacije območja Kemisa in potoka Tojnica in da je nastopil čas, da vodenje podjetja prepusti svojemu nasledniku Boštjanu Šimencu, so sporočili iz podjetja.

Leto dni po obsežnem požaru v podjetju Kemis na Vrhniki je njegov direktor Emil Nanut danes odstopil. | Foto: STA , Leto dni po obsežnem požaru v podjetju Kemis na Vrhniki je njegov direktor Emil Nanut danes odstopil. Foto: STA , Nanut bo v podjetju ostal zaposlen kot pomočnik direktorja in se bo posvetil nadaljevanju sanacije ter strokovnim vprašanjem na področju ravnanja z odpadki, so še sporočili.

Zaključena prva faza sanacije

Na današnji novinarski konferenci podjetja so predstavili zaključek prve faze sanacije območja Kemisa. Ta je obsegala ureditev opreme na območju za tekoče odpadke, ki je bilo v požaru manj poškodovano in sprejetje dodatnih protipožarnih ukrepov. S tem so izpolnili pogoje za delovanje v skladu z okoljevarstvenim dovoljenjem.V okviru prve faze sanacije so v Kemisu naročili tudi revizijo vseh dokumentov, ki obravnavajo protipožarno varnost. Na podlagi tega so vpeljali protipožarne ukrepe na področju tehničnih, organizacijskih in kadrovskih izboljšav. 

Kot je poudaril Nanut so procese prve faze sanacije nadzorovale inšpekcijske službe, ki niso ugotovile nobenih neskladnosti z zakonodajo. Kemis je že pričel sprejemati tekoče odpadke in nekatere vrste drugih odpadkov kot so sijalke in baterije.

Druga faza sanacije objekta bo potekala poleti, predvidoma jeseni pa bo Kemis pričel s prevzemanjem tudi vseh ostalih vrst odpadkov.

kemis | Foto: STA , Foto: STA ,

V vrhniškem podjetju za predelavo kemičnih odpadkov je zagorelo 15. maja lani. Dim, ki je zajel okolico, je povzročil veliko strahu med ljudmi, ki so zahtevali analize zemlje, vode in zraka. Prve analize so pokazale določeno onesnaženost predvsem v neposredni okolici požara. Pozneje se je stanje izboljšalo, je pa ostal onesnažen potok Tojnica, v katerega so ob gašenju in požaru iztekale nevarne snovi.

Ogenj je namreč zajel dobrih 871 ton odpadkov. Od tega je zgorelo 201,7 tone odpadkov, dobrih 72 ton jih je bilo nevarnih. Zaradi poškodovane ali staljene embalaže se je razlilo 68,7 tone odpadkov, od tega jih je bilo 36,7 tone nevarnih.

Ne spreglejte