SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Decembra 13-odstotna brezposelnost

1

termometer

 | Foto:
Stopnja registrirane brezposelnosti je v Sloveniji decembra lani dosegla 13 odstotkov, kar je 0,5 odstotne točke več kot novembra in 0,5 odstotne točke manj kot decembra 2013.

Decembra se je po podatkih, ki jih je objavil državni statistični urad, število registriranih brezposelnih zvišalo.

Število prijavljenih v evidenci brezposelnih se je decembra 2014 v mesečni primerjavi okrepilo za 4047 na 119.458. Glede na november je bilo tako višje za 3,5 odstotka, glede na december predlani pa nižje za 3,7 odstotka.

Najbolj na udaru pomurska regija Stopnja registrirane brezposelnosti za moške je zadnji mesec lanskega leta znašala 12 odstotkov, kar v mesečni primerjavi pomeni zvišanje za 0,9 odstotne točke, v letni primerjavi pa znižanje za eno odstotno točko. Za ženske je bila stopnja brezposelnosti 13-odstotna, s čimer je stagnirala tako na mesečni kot na letni ravni.

Stopnja registrirane brezposelnosti se je decembra zvišala v vseh statističnih regijah. Najbolj je spet napredovala v pomurski regiji, in sicer glede na november za 1,4 odstotne točke na 20,1 odstotka, najmanj pa v zasavski statistični regiji, in sicer za 0,1 odstotne točke na 16,8 odstotka.

Najbolj nazadovalo gradbeništvo Število delovno aktivnih oseb se je v decembru v mesečni primerjavi znižalo za 6819 na 799.958. Znižalo se je število delovno aktivnih moških in žensk, v večji meri pa se je znižalo število delovno aktivnih moških – za nekaj več kot 6200 na nekaj več kot 441.220.

Potem ko se je novembra število delovno aktivnih oseb najbolj znižalo v dejavnosti gostinstvo, se je decembra v tej dejavnosti najbolj okrepilo, in sicer za 110. Najbolj je medtem nazadovalo v dejavnosti gradbeništvo (za 3910) in v predelovalnih dejavnostih (za nekaj manj kot 1050).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin