SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ciper odpravil omejitve dvigov gotovine

4

termometer

 | Foto:
Ciper je danes odpravil omejitve za dvige gotovine, ki jih je država uvedla pred letom dni, da bi preprečila praznjenje bank v obdobju pogajanj o rešilnem paketu mednarodnih posojilodajalcev.

Finančni minister Haris Georgiades je v odloku sporočil, da tovrstno potezo omogoča "stabilizacija in ponovna vzpostavitev zaupanja v bančni sistem".

Na Cipru je vse do danes veljala omejitev dviga na 300 dolarjev gotovine na dan. Ta omejitev je odpravljena, še vedno pa veljajo nekatere druge. Tako Ciprčani še vedno ne morejo unovčiti čekov ali s sabo v tujino vzeti več kot tri tisoč evrov. Odlok tudi povečuje trenutno mejo za nakazila denarja znotraj Cipra.

Ciper je do zdaj prestal tri revizije trojke mednarodnih posojilodajalcev – Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) – in prejel prva izplačila mednarodne pomoči. IMF je danes sporočil, da bo Nikoziji po tretjem uspešno prestanem pregledu sprostil novo tranšo pomoči v vrednosti 74,25 milijona evrov.

Ves del pomoči IMF Cipru je sicer vreden milijardo evrov, skupna pomoč vseh treh posojilodajalcev pa znaša 10 milijard evrov. Ciper mora v zameno izpolniti več pogojev, med najpomembnejšimi je prestrukturiranje bančnega sektorja. Drugo največjo banko Laiki so že zaprli, pri reševanju javnih financ pa so morali sodelovati tako stranke banke Laiki kot tudi komitenti Bank of Cyprus, ki so imeli na bančnih računih več kot 100 tisoč evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin