SiolNET. Posel danes Novice
0,81

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cene bencina presegle en evro

0,81

termometer

gorivo bencinska črpalka
Foto: Gregor Pavšič

Cene za liter 95-oktanskega bencina zunaj hitrih cest in avtocest so sredi decembra na večini bencinskih servisov presegle en evro, potem ko so več tednov vztrajale pod to ravnjo. Cene za liter 95-oktanskega bencina so danes večinoma okrog 1,01 evra, cene za liter dizla pa okrog 1,08 evra za liter, je razvidno s spletne strani goriva.si.

Vlada se je konec septembra odločila za popolno liberalizacijo cen vseh pogonskih goriv. Cene je regulirala od leta 2000, nato pa marca 2016 najprej sprostila cene kurilnega olja in 98-oktanskega bencina, novembra istega leta pa še cene 95-oktanskega in dizelskega goriva na bencinskih servisih na avtocestah in hitrih cestah, navaja STA.

Zunaj avtocest in hitrih cest so se cene obeh pogonskih goriv po sprostitvi najprej dvignile nad en evro, vendar pa je potem cena za bencin upadla in se več tednov držala pod enim evrom. To mejo je presegla sredi decembra. Cena dizla je ta čas vztrajala nad enim evrom.

Za liberalizacijo se je vlada odločila na podlagi analize stanja na trgu pogonskih goriv. Ob ustreznih ukrepih in aktivnostih za povečanje konkurenčnosti na trgu pogonskih goriv bi se lahko v prihodnjih 10 letih pojavili novi diskontni ponudniki goriva, predvsem na parkirnih površinah trgovskih središč, je menila.

Odzivi na liberalizacijo so mešani, dilema je predvsem, ali bo to vodilo v rast cen. A vlada je varovalko pred to bojaznijo vgradila v zakon, saj bi lahko v tem primeru uporabila ukrep kontrole cen. To bi bil izreden ukrep, ki naj bi trajal največ eno leto, v utemeljenih primerih pa bi sklep lahko obnovila.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin