SiolNET. Posel danes Novice
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

BP v Azerbajdžanu odprl nov plinovod

0,06

termometer

plin, plinovod
Foto: Thinkstock

Britanski energetski velikan BP je slovesno predal namenu novi plinovod v Azerbajdžanu. 28 milijard dolarjev vredna naložba naj bi sčasoma pripomogla tudi k zmanjšanju odvisnosti Evrope od ruskega plina.

Gre za plinovod, po katerem zdaj plin z ogromnega plinskega polja Šah Deniz teče v Turčijo in Gruzijo. S tem je vzpostavljena začetna točka za južni plinski koridor, serijo plinovodov, ki bodo prvič dobavili zemeljski plin iz Kaspijskega morja neposredno do evropskih trgov, je v izjavi poudaril BP.

Unija želi zmanjšati odvisnost od Moskve

Plinovod teče mimo ruskega ozemlja, kar je pomembno za EU v luči želje po diverzifikaciji energetskih virov. Unija namreč želi zmanjšati svojo odvisnost od energetsko bogate, a politično pogosto muhaste Moskve.

Polje Šah Deniz skriva okoli 1.000 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina, ocenjuje BP. Prva faza razvoja se je začela leta 2006. V drugi fazi naj bi proizvodnjo, ki trenutno znaša okoli 10 milijard kubičnih metrov plina letno, okrepili za 16 milijard kubičnih metrov.

Plin iz polja Šah Deniz bo od Kaspijskega morja do Evrope potoval po trasi, dolgi 3.500 kilometrov, na kateri se bo dvignil nad 2.500 metrov in spustil do 800 metrov pod morsko gladino. V Evropo naj bi komercialna dobava plina stekla leta 2020.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin