Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 11. 2017,
12.10

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

BDP gospodarstvo

Četrtek, 30. 11. 2017, 12.10

6 let, 4 mesece

BDP v tretjem četrtletju s 4,5-odstotno rastjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
trgovina nakupovanje | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Bruto domači proizvod (BDP) se je v tretjem letošnjem četrtletju po prvi oceni statističnega urada v medletni primerjavi realno zvišal za 4,5 odstotka. BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni se je medtem v primerjavi z drugim četrtletjem zvišal za en odstotek, v primerjavi z enakim obdobjem lani pa za 4,9 odstotka.

Realna rast BDP je bila nekoliko nižja kot v drugem trimesečju, ko je po popravljeni oceni dosegla 4,6 odstotka oz. 0,2 odstotne točke več od prvotnih podatkov, je razvidno iz danes objavljenih podatkov statističnega urada. Še višja je bila v prvem trimesečju, to je 5,1-odstotna.

Zunanje povpraševanje ugodno vplivalo na gospodarsko rast

Nekoliko nižja od prejšnjega obdobja je bila rast tudi po sezonsko prilagojenih podatkih. V drugem trimesečju je bila rast na četrtletni ravni 1,2-odstotna, v medletni primerjavi pa 5,4-odstotna.

Statistični urad je izpostavil, da je zunanje povpraševanje tudi v tretjem četrtletju ugodno vplivalo na gospodarsko rast. Izvoz se je okrepil za 12 odstotkov, uvoz pa za 10,1 odstotka. Ker je izvoz naraščal precej hitreje od uvoza, je bil zunanjetrgovinski presežek rekorden. Dosegel je 11,6 odstotka BDP, kar je največ, odkar imajo statistiki na voljo podatke, to je od leta 1995.

Končna potrošnja se je povečala za 2,5 odstotka

Še naprej je v tretjem trimesečju naraščala tudi domača potrošnja, a zmerneje kot do zdaj. Domača potrošnja se je povečala za 2,4 odstotka oz. za 1,1 odstotne točke počasneje kot v drugem trimesečju.

Končna potrošnja se je povečala za 2,5 odstotka, kar je približno toliko kot v prejšnjih četrtletjih letošnjega leta, medtem ko so se bruto investicije po dveh četrtletjih izrazite rasti (14,1 in 7,5 odstotka) tokrat povečale v manjši meri, in sicer za 1,9 odstotka, še ugotavljajo na statističnem uradu.

Ne spreglejte