SiolNET. Posel danes Novice
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Banka Slovenije poslabšala napoved gospodarske rasti

0,09

termometer

Banka Slovenije
Foto: STA

Banka Slovenije, ki je junija za letos napovedala 6,5-odstotni padec BDP, je napoved poslabšala za 1,1 odstotne točke. Slovenija naj bi letos tako doživela 7,6-odstotni padec BDP, v prihodnjih dveh letih pa odboj v višini 3,1- oz. 4,5-odstotne rasti, je na današnji novinarski konferenci povedal viceguverner Banke Slovenije Jožef Bradeško.

S tem je Banka Slovenije junijsko oceno rasti za prihodnje leto znižala s 4,9 na omenjenih 3,1 odstotka, za leto 2022 pa zvišala s 3,6 na omenjenih 4,5 odstotka. Za leto 2023 napoveduje 3,1-odstotno rast. "Po tem scenariju bi se Slovenije na predkoronsko raven vrnila konec leta 2022," je po poročanju STA dejala direktorica analitsko-raziskovalnega centra Arjana Brezigar Masten.

Uresničitev napovedi bo odvisna predvsem od uspešnosti implementacije cepiva proti covid-19, so opozorili v Banki Slovenije in presodili, da krčenje gospodarske aktivnosti močno blažijo spodbujevalni ukrepi ekonomskih politik. "Brez njih bi bil letošnji upad gospodarske aktivnosti globlji za tretjino," je poudarila Brezigar Mastenova.

Brezposelnost večja za poldrugi odstotek

Državni ukrepi imajo veliko vlogo tudi pri ohranjanju stabilnih razmer na trgu dela. Tako v Banki Slovenije ocenjujejo, da se bo zaradi njih brezposelnost povečala manj od predhodnih pričakovanj. Kljub več kot sedemodstotnemu padcu števila opravljenih delovnih ur se bo zaposlenost letos znižala za 1,5 odstotka.

Cene življenjskih potrebščin se bodo letos znižale za 0,2 odstotka. Po izboljšanju epidemioloških razmer pa v Banki Slovenije pričakujejo postopno povečevanje cenovnih pritiskov in s tem krepitev inflacije, še navaja STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin