SiolNET. Posel danes Novice
9,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ali je hrvaški turizem pred kolapsom?

9,05

termometer

Dubrovnik
Foto: Reuters

Hrvaški turizem se je na začetku turistične sezone znašel v škripcih. "Nimamo delavcev. Naši zaposleni so zaradi boljših razmer odšli na delo v druge evropske države," opozarja Marin Medak, predsednik hrvaškega združenja gostincev.

Potem ko sta povečanje kvot za uvoz tujih delavcev že zahtevali hrvaški združenji delodajalcev in turističnih delavcev, je enako storilo tudi združenje gostincev, poročajo hrvaški mediji. Od vlade zahtevajo, da že v ponedeljek odobri delovna dovoljenja za dodatnih pet tisoč tujcev. Na premierjeve zahteve, da morajo delodajalci najprej izkoristiti domače delavce, odgovarjajo, da teh ni več.

"Turizem, ki ustvari več kot 20 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), je zaradi pomanjkanja delovne sile tik pred zlomom," je dejal Medak. Vlado poziva, naj nemudoma poišče rešitev.

Hrvaška avtocesta cestnina Novice Na Hrvaškem ob začetku sezone podražili cestnine

Dodaja, da na Hrvaškem nujno potrebujejo okoli pet tisoč turističnih delavcev. Največje povpraševanje je po sobaricah, kuharjih, natakarjih in pomožnem osebju.

"Kadrovske agencije trenutno največ delavcev pripeljejo z območja nekdanje Jugoslavije, a vse več je ponudbe s Filipinov, iz Indonezije in Indije. Odpira se nam torej ponudba azijskih delavcev. To je tudi edina možnost, ki si jo lahko privoščimo na osnovni hrvaškega BDP," je prepričan Medak.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin