SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Adria naj bi znižala plače in terjatve ter iskala posojilo

3

termometer

Vodstvo slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways je zaradi visoke zadolženosti pripravila program poslovnega in finančnega prestrukturiranja družbe.

Ta vsebuje 30-odstotno zmanjšanje terjatev upnikov in 20-odstotno znižanje plač zaposlenim, po neuradnih podatkih pa se Adria pogaja tudi za likvidnostni kredit. Nove dokapitalizacije s strani države ne bo Načrt prestrukturiranja, na podlagi katerega naj bi izvedli prostovoljno poravnavo, bo sicer vse do privolitve bank upnic, ostalih upnikov in zaposlenih le osnutek za pogajanja. Ta pa bi se lahko, po informacijah, ki jih je pridobil Dnevnik, predvsem na področju znižanja plač dodatno zaostrila, medtem ko nove dokapitalizacije s strani države ne bo. Pogajanja za zagotovitev premostitvenega posojila Pogovori z bankami o programu prestrukturiranja se intenzivno še niso začeli, se pa te dni Adria z bankami po neuradnih podatkih pogaja za zagotovitev premostitvenega posojila. Zlasti tuji dobavitelji naj bi namreč zaradi zadnjih informacij o težavah družbe s solventnostjo zdaj zahtevali takojšnja plačila.

Predstavniki zaposlenih v Adrii pa naj bi v sredo že pristali na pogajanja o novi kolektivni pogodbi, v okviru katere vodstvo družbe predvideva znižanje plač. Zaposleni so sicer že lani pristali na petodstotno znižanje plač, od aprila do septembra letos pa še na dodatno desetodstotno, katerega veljavnost se je že iztekla.

Direktor družbe tudi pri bankah in dobaviteljih izgublja zaupanje Po poročanju Dnevnika se menda vse bolj maje stol izvršnemu direktorju družbe Tadeju Tufku, ki tudi pri bankah in dobaviteljih izgublja zaupanje. Tufek naj bi podporo med drugim že iskal tudi pri novoustanovljeni Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb države.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin