TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2010,
7.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 2. 2010, 7.23

8 let

Plaketa za Diplomo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V soboto zvečer v Postojni ni namedlo le nove plasti snežne odeje, marveč tudi zgodbe. Najboljša prihaja iz Novega mesta.

Finalisti Proznega mnogoboja, s katerim se je sklenil festival Filmska fabula, so prišli iz vse Slovenije, seštevek glasov občinstva in presoja žirije pa sta zmago prisodila kratki zgodbi Diploma, ki jo napisala Novomeščanka Marinka Miklič.

Filmska fabula si želi zgraditi čim trdnejši most med literarno in filmsko pripovedjo. Osnovni gradbeni element te konstrukcije je seveda zgodba. Pred dvema letoma je v okviru festivala vzniknilo sodelovanje med organizatorjema Filmske fabule, Študentsko založbo in Televizijo Slovenija, letos pa je postreglo s prvimi sadovi. Kratki igrani film scenarista in režiserja Uroša Zavodnika Tolažnik je nastal po literarni predlogi Žige Rusa. Film je sobotni finale Proznih mnogobojev tudi odprl.

Tranzicija kot intrigantska in izivalna tema Na vrh preseka presoje žirije in glasov občinstva se je uvrstila Diploma. Slikovito in hudomušno, a tudi grenkobno pripoved o pasteh, ki jih s svojim stampedom in diktatom uspešnosti za vsako ceno posamezniku nastavlja tranzicija, je ubesedila Marinka Miklič. Njenega junaka, občinskega uradnika, šefove zmerljivke o nesposobnosti in neizobraženosti spodbudijo k odločni akciji. Prišel bo do diplome. In kandidiral za župana. O študiju seveda ne razmišlja - do diplome mu pomaga Mile, mojster za vse - tako vešče kot popravi avto ali priskrbi kakšen rezervni del ali dva, lahko uredi tudi vse, kar človek potrebuje za diplomo. Od vodnega žiga fakultete naprej. Sočen jezik, neposredna pripoved, prehajanje iz enega jezikovnega okolja v drugega, so Mikličevi, ki je, kot pravi sama, začela pisati v zrelih letih in trenutno pripravlja svoj knjižni prvenec, prinesli 830 evrov in plaketo.

Spodbudne in raznolike zgodbe Štirinajst zgodb, kolikor so jih zmagovalci petih predizborov predstavili občinstvu, je bilo izjemno raznolikih in raznorodnih. Predsednica strokovne žirije, pisateljica in prevajalka Polona Glavan, ki je skupaj z literarnima kritičarkama Lucijo Stepančič in Tanjo Petrič ocenjevala tako literarno vrednost kratkih zgodb kot tudi njihovo izvedbeno plat, meni, da je letošnja bera spodbudna.

Ne spreglejte