TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 5. 2008,
8.05

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 11. 5. 2008, 8.05

7 mesecev, 2 tedna

Peter Novak: Za podnebne spremembe ni mogoče kriviti samo človeštva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Podnebne spremembe, ki smo jim priča, niso kratkoročni pojav in za njihov nastanek ni mogoče enoznačno kriviti samo aktivnosti človeka.

Tako meni dekan Visoke šole za tehnologijo in sisteme v Novem mestu Peter Novak. Po njegovem mnenju je rešitev segrevanja Zemlje v izrabi sončne energije, ne pa v oživitvi jedrske industrije.

"Brez dvoma je delež prebivalcev planeta velik"

Novak je glede vzrokov podnebnih sprememb pojasnil, da do sedaj objavljeni podatki iz različnih znanstvenih področij niso vedno med seboj usklajeni.

"Brez dvoma je delež prebivalcev planeta velik, saj je njihovo število naraslo na več kot 6,6 milijard, medtem ko je bilo to število ob koncu 18. stoletja nekaj več kot 2 milijarde," je poudaril in pojasnil, da raba fosilnih goriv, dihanje ljudi in emisije živali (predvsem goveda) predstavljajo znaten delež emisij toplogrednih plinov.

"Sonce daje veliko več energije, kot je potebujemo"

Obenem pa je opozoril, da prihaja od sonca bistveno več energije, kot jo človeštvo porabi. "Le nekaj več kot 0,045 promila sončne energije potrebujemo za pokrivanje vseh naših potreb po energiji. Vemo tudi, da bi bila ravnotežna temperatura na Zemlji, če ne bi bilo zračnega plašča in toplogrednih plinov v njem, le -18 stopinj Celzija," je dodal.

"Glavni dejavniki so para, oblaki in prašni delci"

Po njegovem mnenju so vodna para, oblaki in prašni delci med glavnimi dejavniki, da je na Zemlji bistveno topleje. Ob tem je poudaril, da se je celotna bilanca vodne pare, ogljikovega dioksida, prašnih delcev (zaradi izbruha vulkanov) in drugih plinov v ozračju spreminjala v zadnjih milijonih let v velikem obsegu.

"Zaradi tega se je spreminjala tudi ravnotežna temperatura," je pojasnil in dodal, da je k temu prispeval tudi znani 11-letni ciklus sončnih peg.

Ali izostanek sončnih peg pomeni hladnejše obdobje?

Ravno zadnja poročila o nepričakovanem izostanku novih aktivnosti sončnih peg, ki bi se morale pojaviti v novem ciklusu, so sprožila ugibanja ali ne bo prišlo v resnici do relativno hladnejšega obdobja, ne glede na povečanje količine ogljikovega dioksida v ozračju, je izpostavil.

"Težko je biti dovolj pameten in se odločiti enoznačno," je dodal.

"Pretežno jedrska proizvodnja elektrike ni dobra izbira"

"Če bo sedanja evforija o potrebnem zmanjšanju ogljikovega dioksida iz fosilnih goriv vodila v pretežno jedrsko opcijo proizvodnje elektrike v razvitem svetu, Kitajski, Indiji, Namibiji, Nigeriji, Indoneziji, Izraelu, Iranu - vse te države intenzivno pripravljajo jedrski program, potem to za človeštvo ni dobra rešitev," meni dekan Vitesa.

Prepričan je, da je lahko to rešitev za prehodno obdobje le v državah z zelo stabilno družbo. "V nasprotnem bomo doživeli jedrski polom," je opozoril.

"Končna rešitev je pretvarjanje energije sonca"

Po Novakovem mnenju je končna rešitev za človeštvo in okolje pretvarjanje energije sonca v elektriko, toploto, vodik, metan in metanol. "S tem dolgoročno rešimo problem," je prepričan.

"Če EU resno misli s politiko 3X20 odstotkov, potem bi morala že sedaj pripraviti projekt sodelovanja s severnoafriškimi državami o skupni izrabi severnega dela Sahare za postavitev sončnih elektrarn," je poudaril.

"Potrebujemo manj kot 2 odstotka Libije"

Dodal je, da rabimo le površino 200X200 kilometrov, kar je manj od 1,7 odstotka površine Libije, da s sedanjo tehnologijo sončnih elektrarn pokrijemo več kot polovico potrebne elektrike v EU leta 2020.

"Naslednje desetletje bo pokazalo resnico

Segrevanje Zemlje je lahko po Novakovih besedah tehnološki izziv ali pa politično vprašanje. "Prepričan sem, da bo že naslednje desetletje pokazalo, kaj je resnica. Če se bomo odločili za opcijo sonce, potem je zadeva resna, če se bomo odločili samo ali pretežno za jedrsko tehnologijo, potem so na delu lobiji v politiki in znanosti, ki žele oživiti skoraj odmrlo jedrsko industrijo," je zatrdil.

Ga bo IPCC prepričal?

Če se bomo odločili za oboje, kot rešitev v prehodnem obdobju, in sočasno namenili za razvoj tehnologij za uporabo sončne energije enako količino denarja, kot smo ga namenili za raziskave fuzije, potem bom dokončno verjel v iskrenost poročil IPCC, je na koncu poudaril Novak.

Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) je mednarodna skupina znanstvenikov, ki preučuje podnebne spremembe in deluje znotraj OZN. IPCC je decembra 2007 v Oslu skupaj z nekdanjim podpredsednikom ZDA Alom Gorom prejela Nobelovo nagrado. Članica omenjene skupine znanstvenikov je tudi slovenska klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj.

Ne spreglejte