SiolNET.
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor: Morda bo potreben rebalans

4

termometer

Sloveniji se letos obeta gospodarska rast v višini 0,6 odstotka, anketna brezposelnost pa bo nekaj višja od želene, je ocenil premier Borut Pahor.

Če bo vlada želela doseči znižanje proračunskega primanjkljaja za pol odstotka, bo verjetno potreben rebalans, dodaja Pahor.

"Kje smo ta hip?" Pahor je na novinarski konferenci po seji vlade spomnil na konec lanskega leta predstavljeni cilj vlade, da naj bi Slovenija v letu 2010 zabeležila gospodarsko rast v višini enega odstotka, imela anketno brezposelnost pod sedmimi odstotki ter zmanjšala proračunski primanjkljaj za pol odstotka.

"Kje smo ta hip?" je vprašal ter odgovoril, da je gospodarska rast zaenkrat napovedana v višini 0,6 odstotka in anketna brezposelnost na 0,2 odstotne točki višji ravni od želene. Glede načrtovanega znižanja primanjkljaja pa je ocenil, da "bo morda treba začeti razmišljati o rebalansu, če bomo želeli doseči ta cilj".

"Vlada bo morala preveriti možnost za dodatne prihranke" Če se bo vlada za rebalans odločila, bo morala preveriti možnost za dodatne prihranke pri javni porabi, ob čemer je Pahor spomnil, da je vlada v zadnjih mesecih sprejela vrsto sklepov, ki prinašajo večje ali manjše prihranke.

Slovenija gospodarsko okreva, je zagotovil Pahor ter menil, da lahko v dveh do treh letih ujamemo najboljše. Napovedi o rasti za leto 2012 se gibljejo nad dvema odstotkoma, za leto 2013 pa nad tremi odstotki, je poudaril.

"Vlada bo sprejela ukrepe za pomoč gradbeništvu" Glede reševanja gospodarske, socialne in finančne krize smo lahko po njegovem mnenju zadovoljni, a ne pretirano, ob čemer je ugotovil, da so kazalci ob premajhni kreditni aktivnosti in rasti stopnje brezposelnosti zaskrbljujoči predvsem v gradbeništvu.

V naslednjih desetih dneh bo tako vlada sprejela sistemske ukrepe za pomoč gradbeništvu. "Ne želimo reševati managerjev gradbenih podjetij," je poudaril ter pojasnil, da bo vlada s temi ukrepi predvsem poskrbela za delavce, ki bodo izgubili službo. "Moja prednostna naloga je, da zagotovim hitro in učinkovito spremembo poslovnega okolja v gradbeništvu, da bi se čim prej vrnilo v dobro kondicijo," je dejal.

Vlada pa gradbeništvu pomaga tudi tako, da v okviru gospodarske diplomacije obiskuje države, za katere meni, da lahko slovenska podjetja v njih dobijo posle oz. so te države zainteresirane za sklepanje poslov v Sloveniji, je še dejal.

"Prodirali po bočnih in drugih položajih" Pahor je na novinarski konferenci po seji vlade pregledal tudi semafor izvajanja izhodne strategije. "Ne moremo reči, da napredka ni bilo," je dejal in dodal, da so "prodirali po bočnih in drugih položajih". Po njegovih besedah se za izvajanje strategije trudijo na vseh ministrstvih. "Ministru Gaspariju je z moje strani dano pooblastilo, da priganja pristojne ministre, če oceni, da je to potrebno," je dejal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin