TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 1. 2008,
12.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 1. 2008, 12.21

8 let

Odslej hrvaški ERC tudi za članice EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hrvaška s prvim januarjem zaščitno ekološko-ribolovno cono (ERC) uveljavlja tudi za članice EU.

Hrvaška je to storila kljub dogovoru iz leta 2004, v katerem se je Zagreb zavezal, da cone za članice unije ne bo uveljavil brez soglasja z njimi. Evropski komisar za širitev Olli Rehn je še v nedeljo izrazil upanje, da bo Hrvaška ravnala v skladu z dogovorom, ki ga je leta 2004 ob navzočnosti Evropske komisije sklenila s Slovenijo in Italijo, in s 1. januarjem 2008 za članice EU ne bo uveljavila nobenega vidika ERC.

Rupel od Hrvaške pričakuje pojasnilo v zvezi z uveljavitvijo ERC Slovenska vlada pa je v nedeljo v sporočilu za javnost zapisala, da bi enostranska razglasitev ERC s strani Hrvaške, predvsem pa njena uveljavitev v praksi, temeljito posegla v suverenost Slovenije, zato bi bilo takšno ravnanje za Slovenijo popolnoma nesprejemljivo. Zunanji minister Dimitrij Rupel pa je prejšnji teden v pogovoru izrazil pričakovanje, da bo Hrvaška do 1. januarja v Bruselj poslala pojasnilo v zvezi z uveljavitvijo ERC.

Hrvati zaenkrat še ničesar ne pojasnjujejo

Iz Zagreba, kjer so si politične stranke enotne v stališču, da je razglasitev cone suverena pravica Hrvaške, preložitev njene uveljavitve pa bi škodila hrvaškim nacionalnim interesom, v zadnjih dneh v zvezi z uveljavitvijo ERC ni bilo slišati nobenih pojasnil. Sosednja država je po novembrskih volitvah sicer še vedno brez nove vlade, sabor pa se še ni sestal na ustanovni seji.

Spomnimo: Hrvaška je ERC razglasila 3. oktobra 2003 kljub nasprotovanju Slovenije zaradi možnosti prejudiciranja meje na morju, nasprotovala pa ji je tudi Italija. Sabor je nato decembra lani kljub drugačni zavezi odločil, da bo ERC tudi za članice EU začela veljati najpozneje s 1. januarjem 2008.

Ne spreglejte