TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 3. 2009,
10.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 1. 3. 2009, 10.28

8 let

Obama pozval lobiste na zakonodajni dvoboj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški predsednik Barack Obama je v rednem sobotnem radijskem in spletnem nagovoru washingtonske lobiste pozval k zakonodajnemu dvoboju.

Hkrati je napovedal, da jim ne bo uspelo spodnesti njegovih načrtov za spremembe na področju zdravstva, izobraževanja, energije, okolja in drugih prioritet.

Guvernerka Kansasa je nova ministrica z zdravje Ameriški mediji so v soboto prav tako poročali, da se je Obama odločil, da na položaj ministrice za zdravstvo imenuje guvernerko Kansasa Kathleen Sebelius. Položaj je bil že zgodaj oddan nekdanjemu vodji demokratov v senatu Tomu Daschleu, vendar pa je ta odstopil od kandidature, ko je prišlo na dan, da je "pozabil" plačati za 140.000 dolarjev davkov in zamudnih obresti.

Kathleen Sebelious je bila predvidena za senatno kandidaturo leta 2010, ko se odpravlja v pokoj republikanec Sam Brownback. Kansas ni poslal demokrata v senat vse od leta 1932 in 60-letna Sebeliusova, ki se je zgodaj odločila za podporo Obamove predsedniške kandidature, je bila velik up demokratov, da jim čez dve leti uspe. Konservativni republikanci ji nasprotujejo, ker podpira pravico do splava, vendar pa od demokratskega predsednika ni bilo pričakovati, da bo imenoval nasprotnika ali nasprotnico tej pravici.

"Delam za Američane" Obama je po mesecu dni pozivov k harmoniji strankarskega sodelovanja v Washingtonu v soboto pokazal zobe v obrambi svojega več kot 3000 milijard vrednega proračuna za leto 2010. "Sistem, ki ga imamo sedaj, morda deluje za mogočne in tiste z dobrimi zvezami, ki so predolgo vodili Washington. Jaz ne delam zanje, ampak za Američane," je dejal Obama, ki je zgodaj stopil v ofenzivo, saj se dobro spominja poloma poskusa zdravstvene reforme v začetku mandata demokrata Billa Clintona.

Obama je pripravljen na boj z lobisti Ameriški predsednik je dejal, da se zaveda, da njegovi reformni ukrepi ne bodo dobrodošli pri predstavnikih posebnih interesov in lobijev ter da bo potrjevanje proračuna v kongresu težavno. "Vem, da so pripravljeni na boj. Moje sporočilo zanje je: tudi jaz sem pripravljen," je bil odločen Obama. Dejal je, da se bodo zavarovalnice upirale spremembam, s katerimi bodo prihranili milijarde dolarjev za zdravstvo, naftna podjetja ne bodo zadovoljna z ukinitvijo 30 milijard dolarjev davčnih olajšav in tako naprej.

Republikanci ugovarjajo brez nasprotnih predlogov Republikanci doslej niso našli učinkovitega odgovora Obami, saj njegovim predlogom nasprotujejo brez nasprotnih predlogov. Proti vsemu so namreč zato, ker prinaša povečanje proračunskega primanjkljaja in višje davke. Če bo Obama držal besedo, bodo davki višji le za premožnejše Američane, ki zaslužijo več kot 200.000 dolarjev na leto.

Ne spreglejte