SiolNET.
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ob prodaji nepremičnin obvezen vpis identifikacijske oznake

2

termometer

S 1. julijem bo začel veljati obrazec napovedi za odmero davka na promet nepremičnin, v katerega bo moral davčni zavezanec po novem vpisati tudi identifikacijsko oznako nepremičnine, ki jo prodaja.

Za določitev identifikacijske oznake je pristojna Geodetska uprava RS. Identifikacijska oznaka nepremičnine sicer ni neka nova oznaka - imajo jo vse parcele, stavbe in deli stavb, ki so evidentirani v zemljiškem katastru oz. katastru stavb, so pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor. Identifikacijsko oznako določa Geodetska uprava RS, in sicer ob vpisu nove parcele v zemljiški kataster in stavbe ali dela stavbe v kataster stavb. Lastniki lahko podatek o identifikacijski oznaki parcele, stavbe ali dela stavbe, pridobijo z vpogledom v javni vpogledovalnik geodetske uprave ali prek potrdil iz zbirk geodetskih podatkov.

Kataster stavb je novejša in manj znana evidenca Medtem ko lastniki identifikacijsko oznako parcel praviloma poznajo, pa so manj znane identifikacijske oznake stavb in delov stavb, saj je kataster stavb novejša evidenca. Ker se v praksi pojavljajo različne oblike zapisa identifikacijskih oznak, so na geodetski upravi izdali zloženko, s katero opozarjajo na pravilen zapis identifikacijske oznake. Objavili so jo tudi na svoji spletni strani www.gu.gov.si.

Identifikacijska oznaka služi enotnemu in enoličnemu označevanju parcel, stavb in delov stavb. Med možnostmi uporabe poleg odmere davka na promet nepremičnin navajajo še predloge za vpis v zemljiško knjigo, sodne in upravne postopke, iskanje in posredovanje podatkov o nepremičninah ter sklepanje kupoprodajnih in najemnih pogodb.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin