Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Četrtek,
21. 12. 2017,
16.56

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

zavetišče za živali prazniki prazniki živali

Četrtek, 21. 12. 2017, 16.56

6 let, 4 mesece

Kako bodo praznike preživele živali v zavetiščih? #video

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
bela muca

V Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana je trenutno okoli sto zapuščenih hišnih ljubljenčkov. Kaj bodo počeli med prazniki, ko bomo mi obdani z dobro hrano in ljubljenimi osebami?

V času praznikov 25 odstotkov več zapuščenih živali

V ljubljanskem zavetišču za živali se v času božičnih praznikov znajde kar 25 odstotkov več živali kot v preostalih mesecih. "Te ponavadi zbežijo, ker se ustrašijo glasnih pokov, medtem pa se izgubijo in ne najdejo več poti nazaj," pravi veterinar in vodja zavetišča Marko Oman.

Tako zaposleni kot prostovoljci že od leta 2002 vsako leto oskrbijo okoli 2.500 živali. Poleg mačk in psov se v zavetišču znajdejo tudi dihurji, kunci, sobne ptice, želve ter drugi plazilci in manjši glodavci, kot so skakači, deguji, činčile in podobno.

Živali v zavetišču za božič in novo leto ne bodo same

Marko Oman pravi, da živali nikoli niso same, tudi za božič in novo leto jim bodo družbo delali tako zaposleni kot tudi prostovoljci iz zavetišča za živali Ljubljana. Prazniki so sploh čas, ko živali dodatno razvajajo.

Vodja treningov Urška Medvedšek dodaja, da živalim vedno poskušajo čim bolj popestriti bivanje v zavetišču: "Zlasti med prazniki dobimo tudi več donacij. Tako lahko živalim kupimo dodatne priboljške in jim pripravimo igro skritega zaklada."

Na leto zavetišče dobi okoli osem ton hrane ter od osem do deset tisoč evrov finančnih donacij. Prejmejo tudi veliko odej in blazin, ki živalim bivanje v zavetišču naredijo še udobnejše. 

"Živali kot presenečenje – tega ne odobravamo"

Kot pravi Marko Oman, se je v preteklosti veliko živali poklanjalo kot darila presenečenja, česar ne odobravajo. "Če želimo nekoga obdariti, pa se s tem strinja, ga najprej pripeljite v zavetišče, da žival spozna. Naša želja je, da gre žival v čim boljše roke," dodaja. Zelo pomembno je, da sta s posvojitvijo zadovoljna tako posameznik kot žival.

Tudi Urška Medvedšek opozarja na odgovorno posvojitev živali: "Želimo seveda, da se živali posvoji, vendar ne tako, da se jih vzame za en teden, potem pa vrne."

Živalim v Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana lahko pomagate na več načinov:
- z denarnimi prispevki,
- s sprehajanjem,
- s posvojitvijo živali,
- z materialnimi donacijami.

Kako živali pomagati med poki?

Urška Medvedšek pravi, da je najpomembneje, da sami ostanemo mirni: "Morda ob poku celo zavriskamo, psu tako pokažemo, da pok ni nekaj nevarnega. Lahko ga ob poku tudi nagradimo, pobožamo." "Strah živali preusmerimo v igro, hranjenje, skratka nekaj lepega. Nikakor živali ne tolažimo, saj ne želimo potrditi tega vedenja, torej strahu," dodaja Marko Oman.

pes petarde | Foto:

Ne spreglejte