Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 5. 2014,
15.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

evropske volitve Hrvaška

Sreda, 21. 5. 2014, 15.04

8 let

Vzpon hrvaških zelenih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ankete napovedujejo, da bo presenečenje hrvaških evrovolitev stranka zelenih.

Medtem ko so druge evropske države olepšane s predvolilnimi plakati, se zdi, da na Hrvaškem v nedeljo ne bo volitev. Čeprav ima vsaka stranka pravico za predvolilno kampanjo porabiti okoli 200 tisoč evrov, se jih večina ni odločila za množično plakatiranje. Agencije za prodajo oglasnega prostora so že tako obupane, da so političnim strankam ponudile poseben popust v predvolilnem času, pa kljub temu ni pretiranega zanimanja za plakate z obrazi kandidatov za evropske poslance.

Med najmanjšimi porabniki v času nagovarjanja volivcev je tudi stranka ORaH, ki je na politični sceni le nekaj mesecev. Za oglaševanje nameravajo porabiti le 3.000 evrov, saj menijo, da je politika "stvar ljudi in idej, ne pa plakatov in oglasov".

A kljub temu je prav ORaH po javnomnenjskih raziskavah na Hrvaškem največje presenečenje. Medtem ko se v drugih evropskih državah volivci v krizi spogledujejo s skrajnimi levimi ali skrajnimi desnimi opcijami, so na Hrvaškem odkrili zelene.

Po aprilskih raziskavah bi na volilno nedeljo 25,1 odstotka volivcev volilo HDZ, 23,7 odstotka bi jih volilo SDP, deset odstotkov pa zeleno stranko ORaH. Toda majski rezultati so vse presenetili: stranki napovedujejo celo, da bi lahko prehitela HDZ.

HDZ z ameriško pomočjo Prav HDZ je do zdaj veljala za največjega favorita nedeljskih volitev. Medtem ko je vladni SPD podpora padla zaradi korupcijskih škandalov, v katere so se člani zapletli med vladanjem, se HDZ očitno dobro pobira po korupcijskih pretresih. Predsednik HDZ Tomislav Karamarko sicer velja za najmanj priljubljenega hrvaškega politika, a se je očitno dobro odločil, ko je HDZ zasukal od desnice in jo usmeril bolj v sredino. Osrednja tema evropskih volitev v HDZ tako ni ideologija, temveč gospodarstvo.

Da bi jim uspelo na volitvah, so najeli ameriško PR-agencijo, za pomoč pa so zaprosili tudi pomočnike Angele Merkel. Njena svetovalca Klaus Peter Willsch in Siegfried Schoenherr sta HDZ pomagala napisati nov program, ki se osredotoča na zaposlovanje mladih. Za piko na i so za paradnega kandidata postavili izkušenega diplomata Andreja Plenkovića.

Zeleni novinci s sadikami A kljub temu se zdi, da bo največja zmagovalka hrvaških evrovolitev stranka ORaH, ki jo je ustanovila nekdanja članica SDP in nekdanja ministrica za okolje Mirela Holy. Kot rečeno, svoje kampanje niso zasnovali na plakatih, temveč na dejanjih. Tako so na primer pred dnevi na puljski tržnici delili sadike paradižnika in – seveda – orehov. Po Hrvaškem potuje tudi njihova potujoča razstava z naslovom Trajnostni razvoj ohranja delovna mesta.

Trajnostni razvoj je osrednja točka njihovega programa. Konec koncev se tako imenuje tudi stranka: Održivi razvoj Hrvatske, skrajšano ORaH. Stanka je članica Evropske stranke zelenih in tej politični skupini bi se pridružili tudi v Evropskem parlamentu. Predsednica stranke je v svojih izjavah o morebitnem uspehu na volitvah skromna in meni, da bi bili zelo zadovoljni, če bi osvojili en mandat. Res pa je, da Mirela Holy velja za eno najbolj priljubljenih političark na Hrvaškem, trenutno jo po popularnosti prekaša le predsednik Ivo Josipović.

Zadnje javnomnenjske raziskave, narejene 17. maja, stranki ORaH napovedujejo več kot 20 odstotkov glasov, tako da vsekakor lahko računajo na več kot enega od sicer enajstih hrvaških sedežev v Evropskem parlamentu.

Ne spreglejte