Sobota,
9. 8. 2008,
11.49

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 9. 8. 2008, 11.49

8 let, 5 mesecev

Župan Nagasakija pozval k uničenju jedrskega orožja po svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V japonskem mestu Nagasaki so danes obeležili 63. obletnico ameriškega napada z atomsko bombo.

Župan mesta Tomihisa Taue je ob tej priložnosti pozval k uničenju jedrskega orožja in strožjim ukrepom proti Severni Koreji, Pakistanu in Izraelu zaradi posedovanja tega smrtonosnega orožja. Atomska bomba zahtevala 74.000 življenj Z minuto tišine so se v Nagasakiju ob 11. zjutraj po lokalnem času spomnili usodnega dne 9. avgusta leta 1945, ko je ameriški bombnik B-29 na mesto odvrgel atomsko bombo, ki je zahtevala smrt približno 74.000 ljudi. Napad se je zgodil tri dni po ameriškem atomskem napadu na Hirošimo, kjer je umrlo 140.000 ljudi.

"ZN naj sprejme stroge ukrepe proti državam z jedrskim orožjem"

Župan Nagasakija Tomihisa Taue je pozval k ukinitvi jedrskega orožja, pri tem pa naj bi kot prvi morali ukrepati ZDA in Rusija. "Zahtevamo tudi, naj ZN in mednarodna skupnost ne ignorirajo jedrskega orožja Severne Koreje, Pakistana in Izraela, kot tudi sumljivega jedrskega razvoja v Iranu in naj sprejme stroge ukrepe proti tem državam," je dodal.

Na tisoče ljudi se je ob tej priložnosti zbralo v nagasaškem Parku miru. Ko je župan z govorom končal, so simbolno izpustili bele golobe, ki so obkrožili park, ki so ga tamkajšnji otroci okrasili s pisanimi origami žerjavi.

O problemu jedrskega orožja tudi premier Fukuda Med govorci je bil tudi japonski premier Jasuo Fukuda, ki je v svojem govoru v ospredje postavil tradicionalno japonsko politiko neposedovanja, razvijanja ali dovoljenja jedrskega orožja na svojih tleh, prav tako kot pred tremi dnevi v Hirošimi.