Sobota,
12. 7. 2008,
13.38

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 12. 7. 2008, 13.38

8 let, 3 mesece

Zunanji strokovnjaki bodo preverili pristnost severnokorejske deklaracije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Pogajanja o severnokorejskem jedrskem programu, ki so se znova začela v četrtek, so se zaključila s strinjanjem Pjongjanga, da zunanji strokovnjaki preverijo pristnost deklaracije.

Današnji dogovor predvideva, da bo Severna Koreja svoj največji jedrski objekt v Yongbyonu onesposobila do konca oktobra, medtem ko bo preostala peterica držav - ZDA, Kitajska, Južna Koreja, Japonska in Rusija - izpolnila obljube o dobavi kurilnega olja in gospodarske pomoči Severni Koreji. Šesterica se je dogovorila tudi, da bodo oblikovali ekipo strokovnjakov iz omenjenih držav, ki bodo v Severni Koreji obiskali objekte, preverili dokumente in govorili s tehničnim osebjem. Bo Bush dočakal razorožitev še pred odhodom? Dogovor - tudi še nedokončan - nakazuje začetek zadnje faze dolgotrajnih pogajanj, s katerimi želi šesterica Severno Korejo prepričati, naj opusti svoj jedrski program. Kljub za oktober predvideni onesposobitvi objekta v Yongbyonu pa šesterica v dogovoru ni določila časovnega načrta za popolno razorožitev. Administracija ameriškega predsednika Georgea Busha sicer želi dočakati razorožitev Severne Koreje še pred odhodom Busha iz Bele hiše januarja prihodnje leto. Vprašanja, koliko svojega jedrskega programa je Severna Koreja razkrila v junijski deklaraciji, pa še vedno ostajajo odprta. Strokovnjaki namreč menijo, da je Pjongjang proizvedel dovolj plutonija, s katerim bi lahko izdelal najmanj deset jedrskih bomb. ZDA so Severno Korejo obtožile tudi, da upravlja še drugi orožarski program, ki pa temelji na uranu.

ZDA in Rusija bosta trdo gorivo zagotovili do konca oktobra

Pred pogovori se je Severna Koreja pritoževala, da ji je preostala peterica zagotovila le 40 odstotkov obljubljene pomoči v gorivu. Današnji dogovor je tako začrtal specifične korake za izpolnitev teh obljub. ZDA in Rusija sta obljubili, da bosta preostalo količino trdega goriva zagotovili do konca oktobra, medtem ko si bosta Kitajska in Južna Koreja prizadevali za podpis sporazumov s Severno Korejo o druge obliki pomoči.

Umik s seznama terorističnih držav Pjongjang je težko pričakovano deklaracijo o svojem jedrskem programu Kitajski z zamudo predal 26. junija. Članice pogajalske šesterice, predvsem ZDA, so se takoj odzvale ter opustile nekatere trgovinske sankcije proti Severni Koreji in začele proces za umik države s seznama terorističnih držav.

Severna Koreja se je v zgodovinskem dogovoru februarja 2007 zavezala, da bo onesposobila jedrske objekte v Yongbyonu in do konca tega leta razkrila vse svoje jedrske programe. Pjongjang, ki je v zameno za obljubljena dejanja dobil pomoč v obliki energije, je izpolnil dogovor glede razgradnje jedrskih objektov, glede deklaracije pa je nastal spor.