Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
18. 8. 2017,
7.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,05

11

Natisni članek

terorizem časopis napad Barcelona

Petek, 18. 8. 2017, 7.33

6 let, 6 mesecev

"Zlo je znova udarilo"

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,05

11

Barcelona teroristični napad | Foto Tomaž Šešerko

Foto: Tomaž Šešerko

Naslovnice časopisov širom Evrope so danes polne fotografij včerajšnjega napada v Barceloni in obsodb terorja, ki ga je v katalonski prestolnici izvedla Islamska država.

Časopisi so današnje naslovnice pripravili še pred nočnim napadom v mestecu Cambrils, približno sto kilometrov oddaljenem od Barcelone.

Številnim obsodbam napada v Barceloni se je pridružil tudi predsednik ZDA Donald Trump. "ZDA obsojajo teroistični napad v Barceloni in bodo storile vse, kar je treba, da pomagajo. Bodite močni, radi vas imamo," je zapisal na Twitterju.
 
Uro pozneje pa je v svojem slogu ponovo "udaril". "Proučite, kaj je general Pershing delal s teroristi, ko jih je ujel. Naslednjih 35 let ni bilo nobenih radikalnih islamskih teroristov več," je svetoval Špancem in s tem izzval ogorčenje.
 

Trump je še med predvolilnim bojem na enem izmed svojih zborovanj opisal zgodbo generala Johna J. Pershinga. Po Trumpovih besedah je Pershing (med letoma 1909 in 1913 je bil guverner ene izmed provinc na Filipinih) na začetku 20. stoletja obračunal s teroristi, predvidoma s Filipinci, pri tem pa je nasprotnike ubil tako, da je naboje pomočil v svinjsko kri, kar je še posebej žaljivo za muslimane.

"Imeli so težave s teroristi, kot jih imamo mi. Ujel je 50 teroristov, ki so delali grozljive stvari in ubili veliko ljudi. Teh 50 moških so privedli in 50 nabojev namočili v svinjsko kri. Potem so njegovi vojaki napolnili puške in ustrelili 49 od teh moških. Preživelemu so rekli, naj se vrne med svoje in jim pove, kaj se je zgodilo," je tedaj razlagal Trump in dodal, da nato 35 let niso imeli nobenih težav s teroristi.

Ameriški spletni mediji so zgodbe o generali označili za legendo.

Preberite še:
Nov napad v Španiji, napadalci ubiti


Nekateri španski časopisi so polni nazornih fotografij morije na med turisti priljubljenem bulvarju Las Ramblas, časopis La Razon pa se je odločil za črno naslovnico z belo pentljo in napisom "Združeni proti terorizmu".

Športni časopis Marca je namesto športa ob zapisu "Danes ne moremo govoriti o športu" na naslovnico dal naslovnice drugih časopisov o napadu.

Britanski The Times je zapisal: Zlo je znova udarilo.

"Groza udarila v Barceloni," pa so zapisali pri The Guardianu.

"Teror v Les Ramblasu," so zapisali pri francoskem Liberationu.

"Terorizem v srcu Barcelone" -  naslovnica italijanske La Repubblice.

Ne spreglejte