Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 11. 2014,
7.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Barack Obama Ši Džinping

Sreda, 12. 11. 2014, 7.43

8 let

Zeleni dogovor ZDA in Kitajske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kitajska in ZDA, dve največji izpustnici toplogrednih plinov, sta med srečanjem voditeljev Ši Džinpinga in Baracka Obame sporočili nove cilje na področju zmanjšanja izpustov teh plinov.

ZDA nameravajo do leta 2025 zmanjšati svoje izpuste za med 26 in 28 odstotki glede na leto 2005, Kitajska pa si konkretnega cilja ni zastavila, je pa napovedala, da bodo njeni izpusti vrhunec dosegli leta 2030.

Kitajska je s tem prvič do zdaj določila datum, čeprav okviren, do katerega naj bi raven njenih izpustov nehala naraščati.

Sporočilo o dogovoru je iz Bele hiše prišlo v času srečanja predsednika ZDA Obame in kitajskega predsednika Šija po forumu Azijsko-tihomorskega gospodarskega sodelovanja (Apec). Obama je zadane cilje označil za zgodovinske. Drugače so se odzvali republikanci, ki so ocenili, da je načrt Obame za ZDA nerealističen in bo pomenil manj delovnih mest za Američane.

Obe državi skupaj proizvedeta približno 45 odstotkov izpustov ogljikovega dioksida. Nepričakovano sporočilo z njune strani se uvršča v okvir prizadevanj za zagotovitev globalnega dogovora o zmanjšanju emisij po letu 2020, ki naj bi ga dosegli na mednarodni podnebni konferenci v Parizu prihodnje leto.

Od prepirov do zmanjševanja izpustov "Dogovorila sva se, da zagotoviva mednarodna pogajanja o podnebnih spremembah, ki bodo v Parizu prinesla dogovor," je novinarjem v Pekingu povedal Ši.

Državi sta se do zdaj prepirali glede globalnih ciljev na tem področju, pri čemer sta ena drugi nalagali odgovornost za zmanjšanje emisij, ki veljajo za glavnega krivca za segrevanje ozračja.

Nov cilj, ki so si ga zastavile ZDA, predstavlja zvišanje glede na pred tem zadano 17-odstotno zmanjšanje izpustov do leta 2020. Kitajska je medtem že septembra napovedala, da bo kmalu določila vrhunec emisij.

V skladu s predhodnimi napovedmi Kitajske je Bela hiša sporočila še, da si bo Kitajska do leta 2030 prizadevala povečati delež energije, proizvedene iz nefosilnih goriv za 20 odstotkov.

ZDA in Kitajska sta se dogovorili tudi o zmanjšanju možnosti vojaških nesreč v zraku in na morju ter o krepitvi medsebojne trgovine in investicij. Dosegli sta tudi dogovor o odpravi carin na visokotehnološke izdelke, dolgoročnih vizah za turiste in poslovne obiskovalce.

Na skupni novinarski konferenci voditeljev supersil pa so bile vidne tudi razlike. Obama je povedal, da je pritisnil na Šija zaradi kršitev človekovih pravic na Kitajskem in spletnih napadov na ameriške cilje, ki naj bi jih izvajali kitajski hekerji.

Ne spreglejte