Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 6. 2013,
8.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Edward Snowden Moskva

Sreda, 26. 6. 2013, 8.25

8 let

ZDA Snowdnu preklicale potni list

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Edward Snowden, eden najbolj iskanih ljudi na svetu, je še vedno na tranzitnem delu letališča v Moskvi. Zaradi neveljavnega potnega lista ne more dokazati svoje identitete in kupiti letalske karte.

"Snowdenov ameriški potni list je razveljavljen, nima pa nobenega drugega dokumenta, s katerim bi lahko dokazal svojo identiteto. Zato mora ostati v tranzitni coni letališča Šeremetjevo in ne more niti kupiti karte, da bi zapustil Rusijo," je za ruski medij RT povedal vir blizu nekdanjega pogodbenega analitika ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA). Snowdnu je potni list preklical Washington, ki od Moskve zahteva izročitev "izdajalca skrivnosti".

Podobno kot ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange je tudi Snowden zaprosil za politični azil v Ekvadorju. Snowden, ki je novinarjem razkril sistem spletnega in telefonskega nadzora ameriške vlade, je v preteklih tednih postal prava medijska zvezda. Od 10. junija, ko je zapustil svoj hotel v Hongkongu, lov na razvpitega žvižgača spominja na pravi hollywoodski triler. Ameriške oblasti pritiskajo na vse države, da Snowdena aretirajo, vendar ta do zdaj še ni bil prijet.

Tridesetletni računalniški strokovnjak se je nazadnje pojavil na moskovskem letališču, vendar naj bi se zadržal v tranzitnem delu letališča, tudi ruske državne meje pa naj ne bi prečkal, vsaj tako zagotavlja ruska diplomacija. Njegova naslednja destinacija naj bi bila Kuba, od koder bi potem nadaljeval pot do Ekvadorja. Država mu za zdaj političnega azila še ni odobrila, po mnenju strokovnjakov bi sprejemanje takšne odločitve lahko trajalo tudi do dva meseca, kot se je to zgodilo v primeru Assangea, ki se je z Ekvadorjem ravno tako pogodil za politični azil.

Bo Ekvador ugodil Snowdenovi prošnji? Navkljub slovesu Ekvadorja kot odprtem zatočišču za pobegle spletne žvižgače pa naj njihova odločitev glede odobritve azila še ne bi bila dokončna. Ekvadorski zunanji minister Ricardo Patino je bil precej zadržan na zadnji tiskovni konferenci. Pojasnil je, da tega, kako bo prošnja rešena, ni mogoče napovedati, zagotovil pa je, da bo zadeva urejena v skladu z ustavo države. Ob tem je dodal, da bo država upoštevala tudi morebitne ameriške pridržke.

Če morebitni politični azil v Ekvadorju za zdaj še visi v zraku, pa so njegovi postanki na Kitajskem in v Rusiji že sprožili val kritik ZDA, ki državama očitajo, da namenoma ščitijo ubežnika. Rusi in Američani se sicer ne strinjajo o mnogih perečih svetovnih temah, zadnji diplomatski spor je nastal zaradi oboroževanja sirskih upornikov. Vendarle si tudi ruska stran želi, da bi državo čim prej zapustil. "Snowden je tranzitni potnik, ki je trenutno še vedno na tranzitnem območju. Snowden je svoboden moški. Prej ko si bo izbral svojo končno destinacijo, bolje bo za nas in za njega," je na novinarski konferenci zatrdil ruski predsednik Vladimir Putin.

Ne spreglejte