Četrtek,
17. 7. 2008,
10.24

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 17. 7. 2008, 10.24

8 let, 3 mesece

ZDA načrtujejo diplomatsko predstavništvo v Iranu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
ZDA nameravajo prvič po skoraj 30 letih vzpostaviti diplomatsko predstavništvo v Iranu, kar naj bi naznanili prihodnji mesec, danes piše britanski časnik Guardian.

Po navedbah časnika naj bi šlo za posebni interesni oddelek. Bela hiša in State Department navedb nista hotela komentirati. Neimenovani predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva je sicer potrdil, da so se ameriški predstavniki junija pogovarjali o možnosti, da bi v Teheranu odprli svojo misijo oziroma poseben interesni oddelek, kar je korak na poti vzpostavitve veleposlaništva. Ob tem je dodal, da ne ve, kako dejavni so ti pogovori.

Podoben interesni oddelek imajo ZDA že na Kubi, s katero so prekinile diplomatske odnose leta 1961, potem ko je Fidel Castro prevzel oblast. Ameriški diplomati pa so se leta 1971 vrnili v državo.

Jutri prvo visoko srečanje med državama po 30 letih Do omenjene napovedi prihaja potem, ko so ZDA v sredo objavile, da se bo ameriški državni podsekretar William Burns v soboto v Ženevi udeležil pogovorov z Iranom glede njegovega jedrskega programa. To bo prvo srečanje med državama na tako visoki ravni po 30 letih.

Burns bo sedel za isto mizo z iranskimi predstavniki, čeprav je ameriški predsednik George Bush doslej že večkrat zavrnil neposredne pogovore o iranskem jedrskem programu, dokler Iran ne bo zamrznil svojega spornega programa bogatenja urana.

Srečanja na vladni ravni še ne bo Kot je v ponedeljek dejal iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, bi lahko v bližnji prihodnosti prišlo do pogovorov z ZDA na različnih področjih, a ne na vladni ravni. V prihodnjih mesecih se bodo zgodile "določene stvari", je dejal Ahmadinedžad.

Washington in Teheran nimata diplomatskih odnosov od aprila 1980, potem ko so iranski skrajneži leta 1979 zasedli ameriško veleposlaništvo v Teheranu, kjer so več kot leto dni dni zadrževali 52 Američanov.