Sobota,
6. 9. 2008,
7.54

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 6. 9. 2008, 7.54

8 let, 6 mesecev

Zardari je po pričakovanjih postal novi pakistanski predsednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Vdovec ubite nekdanje pakistanske premierke Benazir Buto in sopredsedujoči Pakistanske ljudske stranke (PPP), Asif Ali Zardari, je po pričakovanjih zmagal na predsedniških volitvah v Pakistanu.

Zardari je prejel večino glasov v zveznem parlamentu in štirih pokrajinskih skupščinah. Pakistanski poslanci, ki podpirajo novoizvoljenega predsednika, so po objavi rezultatov vpili "Dolgo naj živi Butova", ena izmed dveh hčera nekdanje opozicijske voditeljice Butove pa je nosila njeno fotografijo. Zardari bo na položaju predsednika države nasledil Perveza Mušarafa, ki je odstopil 18. avgusta.

Volitve zaznamoval tudi nov samomorilski napad

Današnji dan je poleg volitev zaznamoval tudi nov samomorilski napad. Z razstrelivom napolnjeni avtomobil je na obrobju Pešavarja na nemirnem severozahodu države trčil v nadzorno točko, pri čemer je bilo ubitih 12 ljudi, ranjenih pa je bilo okoli 30 ljudi, je sporočila tamkajšnja policija. V napadu je bilo poškodovanih več avtomobilov, uničeni pa sta bili tudi dve hiši. Število žrtev bi tako lahko še naraslo, saj je pod ruševinami hiš ujetih več ljudi. Odgovornosti za napad zaenkrat ni prevzel še nihče.

Šarif: Morali bi glasovati za Sidikija Šarif, čigar stranka Pakistanska muslimanska liga-N (PML-N) je avgusta izstopila iz vladajoče koalicije, si je na drugi strani do zadnjega prizadeval pridobiti podporo za svojega kandidata. "Poslancem je na parlamentarnem zasedanju povedal, da bi morali glasovati za Sidikija," je povedal Šarifov tiskovni predstavnik Sidikul Farok.

Zardari je bil v preteklosti tako globoko vpleten v korupcijske škandale, da si je prislužil vzdevek "Gospod Deset odstotkov" in enajst let preživel za rešetkami, čeprav sam trdi, da so bile vse obtožbe na njegov račun politično motivirane. Če bo prevzel vodenje države, oborožene z jedrskim orožjem, ga čakajo številni izzivi - od nasilja islamskih skrajnežev do gospodarske krize.

Njegova soproga in nekdanja pakistanska opozicijska voditeljica Butova je bila pred devetimi meseci ubita v atentatu na predvolilnem shodu. Napetosti v državi so še dodatno narasle po sredinem neuspešnem atentatu na pakistanskega premiera Jusufa Razo Gilanija, v bombnih napadih in samomorilskih napadih v državi pa je bilo v minulem letu ubitih skoraj 1200 ljudi.