SiolNET. Novice Svet
1,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi invazije medvedov razglasili izredne razmere

1,25

termometer

Polarni medved
Medvedi so se proti naseljem preselili zaradi taljenja arktičnega ledu in iskanja hrane. Foto: Reuters

Oblasti na ruskem arktičnem arhipelagu Nova Zemlja so zaradi invazije severnih medvedov razglasile izredne razmere, so v soboto poročali tamkajšnji mediji. Medvedi se zbirajo v bližini naselbin, zaznali pa so tudi primere, ko so vstopili v stanovanjska poslopja in celo napadli ljudi.

Medvedi so se decembra začeli zbirati v bližini naselbin na arhipelagu v ruski regiji Arhangelsk. V bližini naselbine Belušja Guba, ki je upravno središče Nove Zemlje, po slovensko Nove dežele, so jih opazili najmanj 52. Od šest do deset medvedov se stalno zadržuje na območju naselbine, zaznali so tudi primere, ko so zveri vstopile v stanovanjska poslopja in urade ter napadle ljudi.

Starši se bojijo pustiti otroke same v šolo ali vrtec

Zaradi invazije severnih medvedov na naseljeno območje so se regionalne oblasti odločile uvesti izredne razmere. "Ljudje so prestrašeni. Bojijo se zapustiti domove, njihov vsakdan je moten. Starši se bojijo pustiti otroke same v šolo ali vrtec," so sporočile tamkajšnje oblasti. V bližini vrtcev so namestili dodatne zaščitne ograje, ljudi pa vozijo na delo s posebnimi vozili.

Medvedi so se proti jugu preselili zaradi taljenja arktičnega ledu

Na rusko otočje, ki leži v Arktičnem oceanu, so že poslali skupino izvedencev z nalogo preprečiti, da bi medvedi napadli ljudi. Toda ruski okoljski varuh je zavrnil izdajo dovoljenja za odstrel severnih medvedov, ki so ogrožena vrsta.

Medvedi so se zaradi taljenja arktičnega ledu v iskanju hrane preselili južneje, s tem pa bližje obljudenim območjem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin