Ponedeljek,
7. 7. 2008,
10.30

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 7. 2008, 10.30

8 let, 3 mesece

Zaradi govedine menjave v korejski vladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Južnokorejski predsednik Lee Myung Bak je danes odstavil tri ministre - ministra za kmetijstvo, ministra za zdravje, blaginjo in družinske zadeve ter ministra za izobraževanje.

Bak upa, da bo tako končal množične proteste proti ponovnemu uvozu ameriške govedine. "Reorganizacija je namenjena novemu začetku, da bi tako prebrodili težave doma in v tujini," je dejal tiskovni predstavnik južnokorejskega predsednika Lee Dong Kwan. Premier Han Seung Soo je svoj položaj obdržal, da bi v državi ohranili stabilnost.

Protesti trajajo že več tednov Južnokorejska vlada je sicer že minuli mesec ponudila odstop, saj v državi že več tednov potekajo protesti zaradi njenih načrtov, da bi ponovno dovolila uvoz ameriške govedine. Tudi v soboto se je v Seulu po ocenah policije zbralo 50.000 ljudi, ki so nasprotovali uvozu ameriške govedine in zahtevali Leejev odstop.

Policija je sporočila, da bodo proti protestnikom začeli ukrepati, Lee pa je v danes objavljenem intervjuju za britansko televizijo BBC dejal, da protesti škodujejo gospodarstvu in podobi države.

Seul je sporni sporazum o ponovnem uvozu govedine podpisal aprila, potem ko so uvoz zaradi bolezni norih krav leta 2003 prekinili.