Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
9. 6. 2017,
5.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

volitve v Veliki Britaniji Theresa May Jeremy Corbyn Velika Britanija brexit

Petek, 9. 6. 2017, 5.35

6 let, 6 mesecev

Zakaj je Theresi May spodletelo

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Theresa May | Foto Reuters

Foto: Reuters

Theresa May je aprila, ko je napovedala predčasne volitve, pričakovala prepričljivo zmago, ki bo utrdila njen položaj. Zaradi hudih napak v volilni kampanji, terorističnih napadov ter tudi zaradi svoje medlosti in nekarizmatičnosti pa je doživela hladen tuš.

Pred volitvami so imeli konservativci 330 poslanskih sedežev oziroma štiri sedeže večine. Zdaj pa so izgubili večino v parlamentu in tako ne bodo mogli sami sestaviti vlade. Kljub temu Mayeva zatrjuje, da ostaja na položaju predsednice vlade in da bodo konservativci državi zagotovili stabilnost. Na drugi strani jo Jeremy Corbyn, ki je okrepil število laburističnih poslancev v parlamentu, poziva k odstopu.

Število sedežev v 650-članskem spodnjem domu britanskega parlamenta (preštetih 649 od 650 volilnih okrajev, op. p.):

Konservativci: 318 sedežev 

Laburisti: 261 sedežev

Škotska nacionalna stranka: 35 sedežev

Liberalni demokrati: 12 sedežev

Demokratična unionistična stranka: 10 sedežev

Drugi: 13 sedežev

Mayeva se bo pri sestavi oprla na na podporo severnoirskih unionistov (DUP). Kot je napovedala, bo nova vlada izpeljala postopek brexita, pogajanja z Brusljem naj bi se začela 19. junija.

Mayeva je oblikovanje vlade napovedala po srečanju s kraljico Elizabeto II., ki jo je uradno zaprosila za mandat za sestavo nove vlade. Kot je dejala ob vrnitvi na Downing Street, bo oblikovala vlado, "ki bo lahko zagotovila gotovost in popeljala Britanijo naprej v tem kritičnem trenutku za državo".

STA

Mayeva je napovedala predčasne volitve sredi aprila, ko so ankete javnega mnenja kazale veliko prednost njenih konservativcev pred opozicijskimi laburisti. Nato pa se je njena prednost stopila. Poglejmo, zakaj.

Vzroki za neuspeh Mayeve

Konservativni predvolilni program

Od lanske jeseni je Theresa May poudarjala socialno čuteči konservativizem, ki teži k socialni pravičnosti, a je nato v predvolilnem programu objavila načrt, po katerem bi vsi upokojenci, ki imajo premoženje (prihranki in nepremičnine), večje od sto tisoč funtov (115 tisoč evrov), sami plačali stroške za svoje zdravljenje oziroma zdravstveno oskrbo. Ta načrt, ki ga je pozneje Mayeva zaradi odziva javnosti v paniki umaknila, je še zlasti škodil konservativcem, ker je ujezil upokojence, ki so po anketah najmočnejša volilna baza Mayeve.

Varčevalni ukrepi in teroristični napadi

V času, ko je bila Mayeva med letoma 2010 in 2016 notranja ministrica, je zaradi varčevanja zmanjšala število policistov, in to kljub opozorilom, da bo to ogrozilo varnost. Po zadnjih terorističnin napadih islamskih skrajnežev (samomorilec v Manchestru in napad z noži v Londonu) so številni sokrivdo za napade naprtili tudi Mayevi, in sicer prav zaradi njenega zmanjševanja števila policistov in več kot očitnega neuspešnega boja proti islamskim skrajnežem v Veliki Britaniji.

Medla in nekarizmatična Mayeva

Mayeva se je v primerjavi s Corbynom slabo odrezala tudi v predvolilnih televizijskih nastopih, za povrh pa še ni prišla na soočenje vseh predsednikov strank. Nenaklonjeni so ji zlasti mladi volivci. Po eni od predvolilnih anket je skoraj tri četrtine Britancev, starih med 18 in 24 let, volilo za laburiste. Za mlade volivce je Mayeva preveč starokopitna in dolgočasna.

Jeremy Corbyn | Foto: Jeremy Corbyn
Številni so trdili, tudi njegovi glasni in precej številčni nasprotniki znotraj laburistične stranke, da Jeremy Corbyn zaradi svoje radikalnosti nima možnosti za zmago. Zdaj je svoje kritike utišal. Poleg napak Mayeve v volilni kampanji je bila voda na mlin Corbynu tudi dejstvo, da je veliko bolj karizmatičen od Mayeve. Če je bila Mayeva v kampanji negotova, je Corbyn med volivci dajal vtis samozavestnega politika. V primeru, da konservativcem ne bo uspelo sestaviti koalicijske vlade ali dobiti podporo za manjšinsko vlado, lahko Corbyn s pomočjo poslancev drugih strank v parlamentu celo postane premier. 

Zapleti glede brexita

Vsekakor izidi volitev zapletajo tudi pogajanja glede izstopa Velike Britanije iz EU. Kot vemo, Mayeva zagovarja trdi brexit – da bo Velika Britanija omejila priseljevanja državljanov EU, tudi za ceno izgube dostopa do notranjega trga EU. Corbyn na drugi strani ni naklonjen trdemu brexitu.

Zaradi izidov volitev se bo verjetno zapletel tudi proces izstopanja Velike Britanije iz EU.  | Foto: Reuters Zaradi izidov volitev se bo verjetno zapletel tudi proces izstopanja Velike Britanije iz EU. Foto: Reuters

Farage napoveduje možnost ponovnega referenduma

Veliki zagovornik brexita Nigel Farage celo napoveduje, da je zaradi izida volitev v nevarnosti sam izstop Velike Britanije iz EU in da bodo morali Britanci še enkrat na referendum o izstopu iz EU. Če bo do tega res prišlo, se bo vrnil v politiko, še napoveduje Farage.

Strahovit padec podpore za UKIP

Velik poraz je na volitvah doživela Stranka za neodvisnost Velike Britanije (UKIP). Stranka, ki je bila na čelu boja za izstop iz EU, je v primerjavi s prejšnjimi volitvami izgubila kar 12 odstotkov glasov in ne bo imela nobenega poslanca.

Konec zlatih časov za UKIP. Stranka, ki je bila pod vodstvom Nigela Faraga v prvih bojnih vrstah referenduma o izstopu Velike Britanije iz EU, je doživela hud padec. Tudi zaradi slabega vodenja in slabe kampanje zdajšnjega predsednika stranke Paula Nuttalla. | Foto: Reuters Konec zlatih časov za UKIP. Stranka, ki je bila pod vodstvom Nigela Faraga v prvih bojnih vrstah referenduma o izstopu Velike Britanije iz EU, je doživela hud padec. Tudi zaradi slabega vodenja in slabe kampanje zdajšnjega predsednika stranke Paula Nuttalla. Foto: Reuters

Padec podpore zagovornikom neodvisne Škotske

Volilni padec je doživela tudi Škotska nacionalna stranka (SNP), kar je slaba popotnica za želje škotskih zagovornikov neodvisnosti po novem referendumu in osamosvojitvi Škotske od Velike Britanije.

Volitve niso bile preveč uspešne za stranko SNP, ki jo vodi Nicola Sturgeon. Imeli bodo precej manj sedežev v parlamentu v Londonu. | Foto: Reuters Volitve niso bile preveč uspešne za stranko SNP, ki jo vodi Nicola Sturgeon. Imeli bodo precej manj sedežev v parlamentu v Londonu. Foto: Reuters

Preberite še:

Bo parlament obvisel?

Ko ne veš, ali te čaka sladka zmaga ali grenek poraz

Je Velika Britanija na poti v socializem?

Bodo legendarno Margaret Thatcher dokončno pokopali?

Ne spreglejte