SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zadnji dnevi agonije Huga Chaveza

1

termometer

Venezuelski predsednik Hugo Chavez je zadnje dni preživel v krogu svoje družine in svetovalcev, bolečine pa so mu lajšala močna zdravila.

Čeprav je venezuelski predsednik Hugo Chavez umrl pred nekaj dnevi, se še vedno pojavljajo pričevanja, kaj se je pravzaprav dogajalo zadnje dni njegovega življenja. Chavezovo zdravstveno stanje je bilo eno najbolj skrbno varovanih skrivnosti, vse odkar je junija 2011 javno razkril, da se bojuje z rakom.

Rak naj bi se razširil na pljuča Šele po njegovi smrti pa so se pojavila številna pričevanja, ki razkrivajo njegove zadnje dni. Po pričevanju nekaterih naj bi bil Chavez zadnji dan pred smrtjo v komi, rak naj bi se mu razširil na pljuča, zaradi tega so mu odpovedala dihala. Zadnjih nekaj dni življenja pa je po poročanju Reutersa preživel z bližnjo družino in s svojimi svetovalci.

"Uporabljali so iPade in druge pripomočke, s katerimi so mu predstavili različne politike," je eden izmed vladnih virov povedal o številnih vladnih ministrih, ki so Chaveza v bolnišnici obiskovali tako v Havani kot v Caracasu. Chavez zadnjih nekaj tednov ni mogel govoriti, dihal pa je skozi cevko. Ko je moral določiti, kdo bo njegov novi zunanji minister, so mu svetovalci pokazali seznam kandidatov, on pa je obkljukal svojega izbranca, preden je podpisal dokument, s katerim je Elias Jaua postal venezuelski zunanji minister.

Kubo je izbral zaradi diskretnosti, ki sta mu jo zagotovila brata Castro Reuters pa še piše, da je Chavez po tem, ko so mu pred dvema letoma odkrili raka na predelu medenice, zahteval, da se o podrobnostih njegove bolezni ne govori. Zaradi tega pa naj bi si tudi izbral Kubo za zdravljenje, saj sta brata Castro znana po strogem omejevanju informacij, zagotovila pa sta mu tudi diskretnost.

V Havani je Chavez preživel kar nekaj časa, saj je imel kar štiri operacije, zadnja med njimi je bila najbolj zahtevna, saj je trajala šest ur. Med operacijo je večkrat prenehal dihati, zaradi česar so ga morali oživljati. Svojim svetovalcem je sicer pred odhodom v Havano na zadnjo operacijo dejal: "Zagotovo se bom vrnil." Chavez se je vrnil v Venezuelo, vendar v tako slabem stanju, da se niti ni mogel pojaviti v javnosti. Zadnjih nekaj dni je jemal močna zdravila, obkrožali pa so ga le bližnja družina in njegovi svetovalci, čeprav so številni državljani in člani opozicije zahtevali, da se pokaže v javnosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin