Četrtek,
22. 1. 2009,
11.10

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 22. 1. 2009, 11.10

8 let, 5 mesecev

VS ZN znova pozval k trajnemu premirju v Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Medtem ko krhka prekinitev ognja med Izraelom in palestinsikm gibanjem Hamas traja že peti dan, visoki uslužbenci Združenih narodov na terenu preučujejo razsežnosti škode po ofenzivi.

Varnostni svet ZN je sicer v sredo pozval k nadgraditvi trenutne začasne prekinitve ognja v trajno premirje. VS ZN je pozval k spoštovanju resolucije, ki je bila sprejeta 8. januarja in v kateri so članice tega organa pozvale k takojšnji in trajni ustavitvi ognja, ki bo vodila v popoln umik izraelskih sil iz Gaze. Sklenitev trajnega premirja pa morajo spremljati jamstva tako glede preprečevanja tihotapljenja orožja kot tudi trajnega odprtja mejnih prehodov z Gazo.

Izrael zagrozil z obnovitvijo napadov Izrael je medtem danes opozoril, da bo obnovil napade, če se bo Hamas ponovno začel oboroževati preko tunelov na meji med Gazo in Egiptom.

Tuneli, po katerih Hamas tihotapi orožje iz Egipta v Gazo, so bili sicer ena glavnih tarč napadov izraelske vojske. V ofenzivi je bilo uničenih 150 tunelov.

Ubitih je bilo 1330 Palestincev Ofenziva je sicer po zadnjih podatkih palestinskih zdravstvenih virov med Palestinci terjala 1330 življenj, od tega vsaj pol civilistov, 5450 je bilo ranjenih. Med ubitimi je 437 otrok mlajših od 16 let, 14 zdravnikov in štirje novinarji.

ZN se je glede preiskave morebitnih zločinov v Gazi obrnil na Ahtisaarija Svet ZN za človekove pravice se je glede oblikovanja posebne misije za ugotavljanje dejstev, ki bi raziskala morebitne izraelske zločine nad Palestinci, obrnil na Nobelovega nagrajenca za mir Marttija Ahtisaarija. Svet ZN je namero po oblikovanju misije vključil v resolucijo, v kateri je nedavno obsodil izraelsko ofenzivo. Ahtisaari se je na poziv že odzval in dejal, da morata obe strani, tako izraelska kot palestinska, pred začetkom delovanja misije dokazati, da sta pripravljeni ponuditi polno sodelovanje.

Livnijeva zagotovila pomoč Gazi Izraelska zunanja ministrica Cipi Livni pa je "jasno zagotovila", da bo izraelska stran omogočila, da bo humanitarna pomoč prišla v Gazo. To je po ministrski večerji EU in Izraela o krizi na Bližnjem vzhodu v imenu češkega predsedstva EU povedal češki zunanji minister Karel Schwarzenberg. O vstopu evropskih ekspertov v Gazo pa je Schwarzenberg dejal, da naj bi bil zagotovljen, a hkrati poudaril, da je še treba natančno opredeliti "nekatere točke".

EU je že nakazala, da je pripravljena obstoječo misijo v Rafi, ki trenutno ne deluje, okrepiti oziroma ponovno zagnati čim prej.

Slovenija pripravljena poslati svoje policiste Slovenija je načeloma pripravljena v Gazo poslati svoje policiste in opremo, a odločitev o tem še ni bila sprejeta, je ob prihodu na izredno ministrsko srečanje EU in Izraela povedala državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Dragoljuba Benčina. Najprej je po besedah državne sekretarke treba počakati na pogovore EU z Izraelom ter palestinsko stranjo in njenimi arabskimi partnerji, nato pa se bo odločila tudi Slovenija.