Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2007,
19.39

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 19. 12. 2007, 19.39

8 let, 3 mesece

VS ZN: Razprava o Kosovu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Varnostni svet ZN je po približno treh urah sklenil zasedanje, na katerem njegove članice znova niso dosegle soglasja glede skupnega reševanja kosovskega vprašanja.

Srbski premier Vojislav Koštunica se je na zasedanju zavzel za nadaljevanje pogajanj, s katerimi bi kosovskim Albancem zagotovili široko avtonomijo in status "najbolj privilegirane narodne manjšine" na svetu. Vnovič je izrazil tudi nasprotovanje napotitvi misije EU na Kosovo brez predhodne odobritve v VS ZN. Nadaljevanje pogajanj o Kosovu poleg Rusije podpirata članici VS ZN Kitajska in Južnoafriška republika. Beograd namerava razveljaviti vse enostranske akte Prištine Koštunica je v svojem nastopu vnovič dejal, da Srbija kot svobodna in suverena država ne bo sprejela nobene enostranske odločitve, ki bi zaobšla VS ZN in kršila obstoječo resolucijo 1244, na podlagi Ustanovne listine ZN in lastne ustave pa namerava Beograd tudi razveljaviti vse enostranske akte Prištine.

Kot je še poudaril Koštunica, danes prvič v večdesetletni zgodovini Združenih narodov poteka razprava o tem, ali so mednarodno priznane meje držav članic dejansko zagotovljene ter ali ima načelo spoštovanja suverenosti in ozemeljske celovitosti še naprej splošno veljavo. "Od vašega odgovora na to vprašanje pa je odvisna prihodnost moje države," je pred VS ZN izpostavil srbski premier.

"Amputacija" 15 odstotkov srbskega ozemlja "Pred vami se je znašlo vprašanje vseh vprašanj: ali bodo ZN prvič v svoji zgodovini sprejeli odločitev, da bodo proti volji demokratične države spremenili njene mednarodno priznane meje, razveljavili njeno suverenost in amputirali 15 odstotkov njenega ozemlja," je bil odločen srbski premier.

Sejdiu izpostavil edinstvenost kosovskega primera

Po Koštunici je pred Varnostnim svetom nastopil tudi kosovski predsednik Fatmir Sejdiu. Sejdiu je VS ZN pozval, naj prizna edinstvenost primera Kosova in odpre vrata njegovi neodvisnosti. Prav tako je poudaril, da so voditelji kosovskih Albancev odločeni preprečiti morebiten izbruh nasilja. "Kosovo je pripravljeno, da gre naprej," je še dejal in ob tem izpostavil, da predstavlja nejasen status Kosova veliko oviro gospodarskemu razvoju, odvrača tuje vlagatelje in preprečuje včlanitev v mednarodne finančne institucije.

V nasprotju s Koštunico je pozdravil napovedan prihod misije EU na Kosovo in izpostavil, da so kosovski voditelji vnaprej sprejeli ukrepe za zaščito srbskih verskih in zgodovinskih objektov v pokrajini.

Kot je dejal britanski veleposlanik pri svetovni organizaciji John Sawers, je bilo iz današnjih nastopov srbskih in kosovskih voditeljev mogoče razbrati globino prepada med obema stranema. Napovedal je, da bo EU v prihodnjih mesecih pripravljena prevzeti svojo vlogo v skladu z načrtom posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija, ki za Kosovo predvideva mednarodno nadzorovano neodvisnost.

ZDA Rusijo pozivajo k spremembi stališča Ameriški veleposlanik pri ZN Zalmay Khalilzad pa je ob robu zasedanja VS ZN Rusijo pozval k spremembi stališča glede prihodnjega statusa Kosova. Opozoril je še, da bodo ZDA in Evropska unija v nasprotnem primeru naredile korak naprej k uresničitvi Ahtisaarijevega načrta in se izrekel za neodvisnost Kosova na osnovi resolucije ZN iz leta 1999.

Ne spreglejte