Torek,
16. 12. 2008,
20.41

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 16. 12. 2008, 20.41

8 let, 5 mesecev

VS ZN pozval k rešitvi izraelsko-palestinskega konflikta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Varnostni svet Združenih narodov je sprejel resolucijo, s katero želi dati nov zagon bližnjevzhodnemu mirovnemu procesu.

Resolucija 1850 je prva resolucija 15-članskega VS ZN o bližnjevzhodnem konfliktu v petih letih. Zanjo je glasovalo 14 članic, Libija, edina arabska članica, se je glasovanja vzdržala. Podpora pobudi iz Annapolisa Resolucijo sta pripravili ZDA in Rusija, poleg ZN in EU članici bližnjevzhodne četverice, ki si že leta prizadeva najti rešitev za končanje 60-letnega spora. Resolucija izraža podporo pobudi, ki so jo Izraelci in Palestinci sprejeli na mednarodni konferenci v ameriškem Annapolisu novembra lani, in "zavezo nepovratnosti dvostranskih pogajanj".

Za "vseobsegajoč, pravičen in trajen mir" Resolucija hkrati izraža podporo "dogovorjenim načelom za dvostranski pogajalski proces in odločnim prizadevanjem za dosego cilja, to je mirovne pogodbe, ki bo rešila vsa še odprta vprašanja". Poziva tudi k okrepitvi diplomatskih prizadevanj za dosego "vseobsegajočega, pravičnega in trajnega miru na Bližnjem vzhodu".

VS ZN je o resoluciji glasoval v navzočnosti ameriške državne sekretarke Condoleezze Rice in njenih kolegov iz Rusije in Velike Britanije, Sergeja Lavrova in Davida Milibanda. Navzoč je bil tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon.

"Palestinska država bi morala biti že davno vzpostavljena" Riceova je pred glasovanjem poudarila, da bi morala biti palestinska država že davno vzpostavljena. Ob tem je izraelsko in palestinsko stran pozvala, naj sprejmeta politične in varnostne ukrepe, ki bi privedli do palestinske države. Ban pa je izrazil obžalovanje, da sprti strani zaradi novih preprek nista dosegli dogovora do konca letošnjega leta, kar je predvideval dogovor iz Annapolisa.

VS ZN se je sestal dan po srečanju bližnjevzhodne četverice na najvišji ravni. Člani četverice so se zavzeli za pospešitev pogajanj med Izraelom in Palestinci. Obe strani pa so pozvali, naj sprejmeta potrebne korake, da bi dosegli ta cilj.