Sobota,
20. 12. 2008,
9.15

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 20. 12. 2008, 9.15

8 let, 5 mesecev

VS ZN obnovil nadzor embarga na prodajo orožja v Somaliji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Varnostni svet Združenih narodov je v petek še za eno leto soglasno podaljšal mandat skupini, ki nadzoruje embargo na prodajo orožja Somaliji.

Skupina predstavnikov VS ZN in strokovnjakov za orožje preučuje kršitve embarga, finančne transakcije, povezane z domnevnimi kršitvami in predlagala, katere ljudi ali skupine bi bilo potrebno uvrstiti na t.i. črni seznam in uvesti sankcije. Kot še poroča ameriška tiskovna agencija AP, so iz embarga izvzeti pripadniki mirovnih sil Afriške unije, da se lahko oborožujejo. Sile so začele nameščanje marca 2007 kot pomoč pri stabilizaciji Somalije.

Orožje večinoma iz Jemna Skupina je v poročilu, ki ga je obravnaval VS ZN, opozorila na stalne kršitve embarga. Orožje večinoma prihaja iz Jemna, financirajo pa ga Eritreja ter arabski in islamski donatorji.

Omejitve, junija letos uvedene proti Jemnu, so pripomogle k zmanjšanju pritoka orožja v Somalijo. "Ne glede na to, orožje iz Jemna še naprej skrbi za somalijsko trgovino z orožjem ter potrebe oborožene opozicije in kriminalnih skupin," ugotavlja skupina v svojem poročilu.

Nezakonita trgovina vpliva tudi na širjenje piratstva Nezakonita trgovina še podpihuje oborožen konflikt v tej državi Afriškega roga, ki jo od leta 1991 pretresa državljanska vojna. Vpliva pa tudi na širjenje piratstva ob somalijski obali, opozarjajo strokovnjaki.

Kot so zapisali, utegne piratstvo, s katerim se trenutno sooča ta afriška država, še okrepiti dostopnost do orožja. V Somaliji obstaja stalno povpraševanje po orožju in strelivu, medtem ko se je varnost poslabšala.

Iran napotil vojaške ladje ob somalijsko obalo Iran je napotil vojaško ladjo v kot pomoč iranskim ladjam v boju s pirati vzdolž somalijske obale. Ladja se bo pridružila plovilom iz ZDA, Danske, Italije, Rusije in drugih držav pri patruljiranju.

Iz Irana so prejšnji mesec sporočili, da se pogajajo s pirati, ki so zajeli njihovo ladjo. Izrazili so tudi pripravljenost uporabiti silo za osvoboditev ladje. Gre tovorno ladjo Delight, ki pluje pod hongkonško zastavo, s 25-članstvo posadko in 36.000 tonami pšenice. Pirati so jo napadli novembra v Adenskem zalivu, ko je bila na poti v iransko pristanišče Bandar Abas.

Trenutno je v rokah piratov približno 18 ladij Pirati so samo v letošnjem letu izvedli več kot sto napadov na območjih Adenskega zaliva in Indijskega oceana. Trenutno je v rokah piratov približno 18 ladij, med njimi savdski tanker Sirius Star, ki so ga v Adenskem zalivu zajeli 15. novembra, zanj pa zahtevajo 25 milijonov dolarjev odkupnine.