Četrtek,
11. 7. 2024,
9.17

Osveženo pred

5 dni, 2 uri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

Uživajmo poletje Uživajmo poletje BiH Srbija Hrvaška vročinski val vročina

Četrtek, 11. 7. 2024, 9.17

5 dni, 2 uri

Vročinski val zajel celotno Hrvaško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,24
Ženska se sonči na Hrvaškem | Pristojne službe so pozvale prebivalce, naj med 10. in 17. uro ne zahajajo na prosto in naj pijejo dovolj tekočine, starše pa, naj otrok ne puščajo samih v vozilih. Na fotografiji: turistka na Hrvaškem.  | Foto Guliverimage

Pristojne službe so pozvale prebivalce, naj med 10. in 17. uro ne zahajajo na prosto in naj pijejo dovolj tekočine, starše pa, naj otrok ne puščajo samih v vozilih. Na fotografiji: turistka na Hrvaškem.

Foto: Guliverimage

Na Hrvaškem se tudi danes spopadajo s hudo vročino. V rdečem je vsa država, temperature pa so se ponekod že zjutraj povzpele do 28 stopinj Celzija. Izjemno visoke temperature so tudi v drugih državah v regiji, te dosegajo celo do 40 stopinj Celzija.

V Dubrovniku in Senju so ob 5. uri zjutraj izmerili 28 stopinj Celzija, potem ko se temperatura velik del noči ni spustila pod 30 stopinj. Le stopinjo hladneje je bilo zjutraj v Splitu, medtem ko so vremenoslovci na Reki izmerili 26 stopinj. Čez dan bo temperatura zraka po napovedih ponekod dosegla 38 stopinj Celzija, vročina pa bo vztrajala tudi ponoči.

Opozorila o nevarnosti vročine za zdravje

Hrvaški hidrometeorološki zavod (DHMZ) je za danes in petek izdal rdeče vremensko opozorilo, ki velja za vse regije v državi. Opozoril je na nevarnost vročine za zdravje, še posebej pri otrocih in starejših, pa tudi na mogoče okvare na infrastrukturi.

plaža mivka
Novice Na Hrvaškem vrhunec vročinskega vala

Pristojne službe so pozvale prebivalce, naj med 10. in 17. uro ne zahajajo na prosto in naj pijejo dovolj tekočine, starše pa, naj otrok ne puščajo samih v vozilih. Da so ta opozorila nujna, dokazujeta dva torkova primera. Makarski gasilci so po poročanju hrvaške javne radiotelevizije HRT izvlekli otroka iz zaklenjenega vozila okoli 17. ure, njihovi kolegi iz Kaštel Lukšića nedaleč od Splita pa so na enak način morali posredovati le malo pozneje.

Vroče tudi drugod na Balkanu

V Bosni in Hercegovini je še vedno najbolj vroče na jugu države, kjer bodo temperature po napovedih hidrometeorološkega zavoda Federacije BiH danes dosegle tudi 41 stopinj Celzija.

Podobno je v Srbiji in Črni gori, kjer se spopadajo s tropsko vročino, ki dosega tudi do 40 stopinj Celzija. Hidrometeorološka zavoda obeh držav napovedujeta, da bo vročinski val vztrajal do konca tedna.

vročina plača vročinski val
Novice Poletje prestavilo v višjo prestavo: nas čaka najdaljši vročinski val v zgodovini meritev?
Vročina
Novice Arso za prihodnje dni izdal oranžno opozorilo zaradi visokih temperatur