Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2013,
9.47

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Hrvaška poplave

Natisni članek

Četrtek, 13. 6. 2013, 9.47

8 let, 3 mesece

Vodni val prispel do Hrvaške

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Na Hrvaškem pričakujejo vrhunec vodnega vala, ki po Donavi prihaja z Madžarske. Vodostaji so zelo visoki, pristojne službe so v stanju visoke pripravljenosti.

Vodni val je na Hrvaško prispel nekoliko prej, kot so sprva predvidevali, je pa tudi za kakih deset centimetrov nižji od pričakovanega, je povedal vodja glavnega hrvaškega centra za obrambo pred poplavami Zoran Đuroković.

Donava je pri Batinah na meji med Madžarsko in Hrvaško dosegla 769 centimetrov nad normalno, kar je drugi največji vodostaj v zgodovini, pri Iloki 671 centimetrov, v Vukovarju 686 centimetrov, v Dalju pa 906 centimetrov. Oblasti zatrjujejo, da ni razloga za paniko in da so nasipi v odličnem stanju. Vodostaj naj bi po napovedih narasel še za nekaj centimetrov, potem pa naj bi začel postopoma upadati.

Medtem se gladina Donave viša tudi pri Osijeku; okoli 18. ure so namerili 495 centimetrov nad normalno gladino. Do petka naj bi se gladina še nekoliko dvigovala vendar pa večjih težav na območju ne pričakujejo, je še povedal Đuroković.

Župani osiješko-baranjske in vukovarsko-sremske županije razglasili izredne razmere, na terenu pa je največje razpoložljivo število ljudi, ki skrbijo za postavljene nasipe ter da ima tamkajšnje prebivalstvo primerno pomoč.

Osješko-baranjski župan Vladimir Šišljagić je povedal, da so za nasipe – največji je pri Batini – porabili 53 tisoč vreč peska, pripravljenih pa jih imajo še 200 tisoč. Hrvaški mediji so poročali, da je Hrvaška na pomoč državljanom na skrajnem vzhodu države poslala približno 1000 vojakov ter dva vojaška helikopterja in brezpilotna letala.

Reke so v zadnjih dneh poplavljale v Nemčiji, Švici, na Češkem, Slovaškem in na Madžarskem. Zaradi poplav je umrlo 24 ljudi.

Ne spreglejte