Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 7. 2013,
8.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Španija vlak nesreča nesreča

Petek, 26. 7. 2013, 8.14

8 let

Video: Strojevodja: Zaj.... sem, rad bi umrl

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Španska policija je sporočila, da so uradno pridržali strojevodjo vlaka, ki se je v sredo iztiril pred Santiagom de Compostela. Medtem so oblasti število žrtev z 80 znižale na 78.

Razlika v številu naj bi nastala zaradi napačnega prepoznavanja posmrtnih ostankov v začetnih fazah reševanja.

Policija: Nesreča bi se lahko zgodila zaradi "neprevidnosti" Strojevodja, ki je vozil vlak med iztirjenjem, je bil uradno pridržan v četrtek zvečer. "Obtožen je zločinov, povezanih z nesrečo," je poudaril vodja policije v regiji Galicija Jaime Iglesias. Po poročanju časnika El Mundo policija meni, da bi se nesreča lahko zgodila zaradi "neprevidnosti".

Policija je po zaslišanju sporočila, da strojevodja ni želel odgovarjati na vprašanja policistov. "Strojevodja ni želel odgovarjati policijskim oblastem," je sporočil tiskovni predstavnik in dodal, da bo primer zdaj v najkrajšem možnem času predan pravosodju. Medtem je policija sporočila, da je potrjenih 78 smrtnih žrtev, in ne 80, kot so poročali prej. Še naprej je v bolnišnici 87 ljudi, od tega 32 v kritičnem stanju. Med njimi so tudi trije otroci.

Strojevodja takoj priznal prehitro vožnjo 52-letni strojevodja Francisco Jose Garzon je po poročanju medijev v klicu na pomoč takoj po nesreči priznal, da je v ovinku, na katerem je omejitev 80 kilometrov na uro, vozil s hitrostjo 190 kilometrov na uro. "Vozil sem s hitrostjo 190! Upam, da ni nihče umrl, ker mi bo to ležalo na vesti," je po poročanju časnika El Pais Garzon sporočil postaji v Santiagu de Compostela.

"Zaj… sem, rad bi umrl," pa je Garzon dejal kmalu po nesreči po poročanju El Munda.

Garzon je imel sicer rad hitro vožnjo. Nekoč je na spletnem družbenem omrežju Facebook objavil fotografijo števca vlaka, ki je kazal hitrost 200 kilometrov na uro. Pod fotografijo je zapisal: "Sem na robu, ne smem voziti hitreje, sicer bom kaznovan."

Prve ugotovitve raziskave, ki jih povzema El Pais, sicer kažejo, da se je ob smrtonosni vožnji sprožil železniški opozorilni sistem. "Strojevodja se je zavedal alarma in je poskušal zavirati, a se mu ni uspelo izogniti nesreči," poroča časnik.

Narodnost večine potnikov še ni znana Železniška družba Renfe še naprej opozarja, da je za oblikovanje kakršnihkoli sklepov še prezgodaj. Preiskovalci bodo v preiskavi posebno pozornost namenili črni skrinjici vlaka, prav tako pa jim bodo na voljo ostanki vlaka, ki so jih s pomočjo žerjavov že odstranili s tirov.

Na vlaku, ki je potoval iz Madrida proti Ferrolu, je bilo med nesrečo v sredo po uradnih podatkih 218 potnikov in štirje člani posadke. Narodnost žrtev in ranjenih še ni znana, je pa jasno, da je med njimi več tujcev. Med drugim so identificirali enega Američana, enega Dominikanca, eno Mehičanko in enega Kolumbijca.

BBC poroča, da je med ranjenimi pet Američanov in en Britanec.

Ne spreglejte